Sirske oblasti v predelih, kjer so protivladni protesti najmočnejši, osamijo in zastrašujejo protestnike, poročajo tuji dopisniki, ki sicer nimajo vstopa v Sirijo. Foto: Reuters
Sirske oblasti v predelih, kjer so protivladni protesti najmočnejši, osamijo in zastrašujejo protestnike, poročajo tuji dopisniki, ki sicer nimajo vstopa v Sirijo. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Asad se spopada z najhujšo preizkušnjo v svoji vladavini, odkar je leta 2000 prevzel vodenje države po smrti svojega očeta. Foto: EPA

Po poročanju organizacij za človekove pravice je v nasilnem zatrtju protestov proti režimu predsednika Bašarja Al Asada umrlo 757 civilistov.

Sirska Nacionalna organizacija za človekove pravice je sporočila, da so od oblasti od sredine marca prijele več tisoč ljudi in 9.000 jih je še vedno v zaporu.

Omenjena organizacija razpolaga s seznami z imeni, starostjo, vzrokom in krajem smrti žrtev nasilja.

Združeni narodi so izrazili zaskrbljenost zaradi dogajanja v Deri na jugu Sirije, kjer se nadaljuje nasilno zatiranje protivladnih protestov.

ZN trdi, da človekoljubna misija ni smela v mesto, središče upora proti režimu Asada, agencija ZN-a UNRWA pa približno 30.000 beguncem v okolici mesta ni mogla dostaviti zdravniških pripomočkov.

Al Asad je prejšnji teden privolil v prošnjo generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, da bi v Dero poslali humanitarno misijo. Dera je zadnja dva tedna odrezana od sveta, čeprav so oblasti prejšnji teden napovedale, da so iz mesta umaknile vojsko s tanki, ki naj bi zatrla naraščajoči upor, pri tem pa naj bi ubila na desetine ljudi.

Humanitarci v Dero konec tedna?
Valerie Amos
, odgovorna za humanitarne zadeve pri ZN-u je sporočila, da naj bi odšli v Dero v ponedeljek, a je vlada misijo brez razloga prestavila. Zagotovili so ji, da bo humanitarna ekipa v mesto lahko odšla konec tedna.

Damask se upira pozivom po odstopu od kandidature
Sirija se medtem upira naraščajočim pritiskom številnih delegacij v ZN-u, naj umakne kandidaturo za mesto v Svetu za človekove pravice. Številne delegacije menijo, da Sirija ne bi smela sedeti v organu za človekove pravice, medtem ko se spopada z resnimi obtožbami o kršenju teh pravic svojemu prebivalstvu. "Sirska kandidatura žali vse tiste, ki se soočajo z njenim brutalnim zatiranjem," je sporočila predstavnica organizacije za človekove pravice Human Rights Watch.

Nasilje se nadaljuje tudi v drugih sirskih mestih. Iz predmestja sirske prestolnice Damask je bilo slišati streljanje. Nad mestom Muadhamiya je bilo videti črn dim, v mesto Homs pa naj bi poslali še več varnostnih sil. Varnostne sile naj bi nadaljevale tudi zatiranje upora v priobalnem mestu Banijas.

Vojka se bori proti "oboroženim upornikom"
Po trditvah predstavnikov dveh sirskih organizacij za človekove pravice vojska v najmanj dveh mestih – Banijasu in Dari – uporablja nogometna igrišča kot začasne zapore, potem ko je aretirala na stotine prebivalcev, poroča CNN. "V Dari so v zadnjih dneh aretirali toliko ljudi, da vojska in varnostne sile uporabljajo šole in nogometne stadione kot začasne zapore," je povedal Ammar Qurabi, predsednik Nacionalne organizacije za človekove pravice v Siriji.

Vojska trdi, da nadaljuje operacije proti "oboroženim teroristom", ki naj bi v nedeljo ubili šest vojakov in policistov. Sirska državna televizija je pokazala posnetke minibusa, v katerem naj bi oboroženi moški iz zasede ubili deset delavcev, ki so se vračali iz Libanona.

EU sprejel sankcije proti Siriji
Zaradi dogajanja v državi je Evropska unija potrdila embargo na izvoz orožja v Sirijo ter sankcije proti 13 sirskim predstavnikom, ki naj bi bili vpleteni v zatiranje protestov. Med predstavniki režima, ki so jim prepovedali potovanje v kateri od 27 članic Unije in jim bodo zamrznili premoženje, naj ne bi bilo predsednika Al Asada. Ukrep bo začel veljati danes z objavo v Uradnem listu EU-ja. "Svet je sprejel uredbo in odločbo, ki uvajata embargo na izvoz orožja in opreme, ki bi jo lahko uporabili za zatiranje v državi, kot tudi prepoved izdajanja vizumov in zamrznitev premoženja," je sporočil Svet EU-ja.