V enem tednu spopadov je bilo v Alepu ubitih najmanj 200 ljudi. Foto: Reuters
V enem tednu spopadov je bilo v Alepu ubitih najmanj 200 ljudi. Foto: Reuters
Grafit v arabščini sporoča: "Alep gori." Foto: Reuters
Evakuacija dojenčka iz dela Alepa, ki je pod nadzorom upornikov in ga obstreljujejo vladne sile. Foto: Reuters

Sirska vojska je naznanila zamrznitev spopadov po večjem delu Sirije, ki naj bi začela veljati v soboto ob 1. uri po krajevnem času oz. opolnoči po srednjeevropskem času. V Damasku in bližnji Vzhodni Guti, ki je sicer v rokah upornikov, bo zamrznitev spopadov trajala 24 ur, v obalni provinci Latakija pa 72 ur.

Varnostni vir v Damasku je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je prekinitev ognja sirska vlada napovedala, potem ko so k temu pozvale ZDA in Rusija, katerih predstavniki so se sešli v Ženevi, da bi omogočili umiritev razmer v Damasku in Latakiji. ZDA naj bi po navedbah AFP želele, da bi bil v prekinitev ognja vključen tudi Alep, a naj bi to Rusija zavrnila.

Uničena klinika
Le dva dni po bombardiranju bolnišnice v vzhodnem Alepu pa so bombe danes na območju, ki je pod nadzorom upornikov - Marja, uničile še kliniko, v kateri so opravljali zobozdravstvene storitve in zdravili kronične bolezni. Državni mediji so poročali, da so medtem uporniki na območju, ki je pod nadzorom vlade, uničili mošejo, poroča BBC.

Sirska vojska je odločna, da bo po Palmiri izvedla ofenzivo tudi na Rako, ki so jo pripadniki Islamske države (IS) razglasili za svoj sedež v Siriji. "To počne sirska vojska ob podpori ruskih zračnih sil. Kot rezultat teh dejanj je bila zavzeta Palmira, zdaj pa so v načrtu napadi na Deir ez Zor in Rako. Spopadi potekajo proti skupinam, ko je Fronta Al Nusra v Alepu, in še nekaterim drugim," je dejal ruski predstavnik v Združenih narodih (ZN) v Ženevi za portal RT, Aleksej Borodavkin.

Območje z naftnimi polji
Deir ez Zor je mesto na severovzhodu Sirije in je pod nadzorom IS-ja že več mesecev. Je pomembna strateška lokacija za teroristične skupine, predvsem zaradi številnih naftnih polj v bližini. Rusko obrambno ministrstvo je januarja sporočilo, da je bilo na to območje napotenih okoli 2.000 skrajnežev.

Februarja je sicer (pod pokroviteljstvom ZDA in Rusije) začela veljati sklenjena prekinitev ognja med sirskimi vladnimi silami in opozicijskimi uporniki, ki pa ne velja za skrajne skupine, kot sta Islamska država in Fronta al Nusra.

Čeprav se je nasilje na številnih območjih države drastično zmanjšalo, so se spopadi z džihadističnimi skupinami nadaljevali, prekinitev ognja med vladnimi in uporniškimi silami pa se je v številnih regijah vse bolj krhala. Še posebej nasilno je bilo v zadnjih dneh.

Neusmiljeni boji v Alepu
Neusmiljeni boji v Alepu