Napadeno je bilo taborišče blizu mesta Sarmada v provinci Idlib. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Napadeno je bilo taborišče blizu mesta Sarmada v provinci Idlib. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Bašar al Asad
Sirski predsednik Bašar Al Asad je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu sporočil, da je sirska vojska v Alepu pripravljena na zmago, s čimer je izzval ogorčenje zahodnih sil. Foto: EPA

Napad na begunski center Kamounia blizu kraja Sarmada v provinci Idlib naj bi izvedla ali sirska ali ruska vojaška letala, kar pa še ni potrjeno. Glede na poročanje Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v napadu ubitih 28 ljudi, med njimi tudi ženske in otroci. Število žrtev bo najbrž še naraslo, saj so številni težko ranjeni.

Lokalni aktivist Nidal Abdul Qader, ki živi kilometer stran od centra, je dejal, da je ob napadu pogorelo kakšnih 50 šotorov.

Že prej pa je observatorij sporočil, da je bilo v dvojnem bombnem napadu na trg v kraju Muharam al Favkani v provinci Homs ubitih najmanj deset civilistov, ranjenih pa je bilo še 40 ljudi. O spopadih poročajo tudi iz nekaterih drugih delov države.


Premirje v Alepu za zdaj traja

Napada sta se zgodila dan po tem, ko je v Alepu začelo veljati začasno premirje med sirskimi vladnimi silami in uporniki. Premirje v Siriji sicer velja od 27. februarja, a je zaradi silovitih spopadov v Alepu, ki so v zadnjih dveh tednih zahtevali več kot 300 žrtev, viselo na nitki. Premirje ne velja za boj proti skrajnima skupinama Islamska država (IS) in fronta Al Nusra.

Asad pisal Putinu: Pripravljeni na zmago v Alepu
Sirski državni mediji pa medtem poročajo, da je sirski predsednik Bašar Al Asad ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslal telegram, v katerem se mu je zahvalil za pomoč in dodal, da je "sirska vojska pripravljena na končno zmago v Alepu in na uničenje agresorja". ZDA so izjavo Asada že obsodile in pozvale Rusijo, naj se nanjo ustrezno odzove.