Medtem ko protesti v Jemnu in Bahrajnu potekajo že več tednov, so se množični protesti v Siriji začeli šele v teh dneh. Foto: Reuters
Medtem ko protesti v Jemnu in Bahrajnu potekajo že več tednov, so se množični protesti v Siriji začeli šele v teh dneh. Foto: Reuters
Tahrir
Tokratni protest na osrednjem trgu v Egiptu sta sprožila napoved o omejitvi dovoljenih shodov in posredovanje policije na kairski univerzi, kjer so zaustavili protest študentov. Foto: Reuters

Varnostne sile so razgnale demonstrante v glavnem mestu Damasku, pri čemer so v predmestju Douma ubile najmanj tri protestnike. Nezadovoljni Sirci so po petkovi molitvi po vsej državi pripravili več množičnih shodov, na katerih zahtevajo reforme in odpravo režima stranke Baas, ki z družino Al Asad Siriji vlada že od leta 1963.

Protestniki so na osrednjem trgu v Doumu vzklikali: "Svoboda, svoboda. Eno, eno, eno, sirski narod je eno." Sirske varnostne sile so streljale nad ljudmi in v množico, s čimer so razgnale protestnike. Novi množični protesti so potekali tudi v mestih Dera in Latakia, kjer so pred dnevi padle prve žrtve sirskih protestov. O protestih poročajo skorajda iz vseh večjih sirskih mest, tudi iz drugega največjega mesta Alepo.

Stopnjevanje protestov v Jemnu
V Sani, glavnem mestu Jemna, sta hkrati potekala dva shoda. Eden proti predsedniku Aliju Abdulahu Salehu in drugi v njegovo podporo, močno oborožena vojska pa je poskrbela, da ni prišlo do medsebojnega spopada. Na obeh shodih se je zbralo več tisoč ljudi, protirežimski protest pa je bil večji. V drugem največjem jemenskem mestu in strateško pomembnem pristanišči Adnu so protestniki z ulic in iz javnih ustanov uspeli odstraniti vse potrete predsednika Saleha, ki vlada državi že od leta 1978. Saleh je v zadnjih tednih nekoliko popustil protestnikom in obljubil, da leta 2013 ne bo več kandidiral za predsednika države, ki leži na jugozahodu Arabskega polotoka.

Podoben dvojen shod je potekal tudi v Amnu, glavnem mestu Jordanije, kjer je več kot tisoč policistov poskrbelo za tamponsko območje med dvema nasprotnima skupina protestnikov.

V Kairu, glavnem mestu Egipta, se je na trgu Tahrir znova zbrala večdesettisočglava množica, ki se je odzvala na klic liberalnih gibanj. Pod geslom "Petek za rešitev revolucije" so udeleženci shoda zahtevali nadaljevanje revolucije, ki je 11. februarja odnesla dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Hkrati je bil shod namenjen utrjevanju Mladinske koalicije, ki se želi uveljaviti kot stranka, ki se bo zmožna na splošnih volitvah potegovati za oblast.

Policija razganja protestnike v Bahrajnu
Na vzhodu Savdske Arabije je šiitska manjšina znova priredila več mirnih shodov, na katerih so opozorili na diskriminacijo v večinsko vahabitski državi. Hkrati so podprli tudi proteste v Bahrajnu, kjer je policija, ki ji pomagajo tudi savdske varnostne sile, vnovič razgnala petkove demonstrante. Šiitska večina, ki ji vlada sunitska elita s kraljevo družino Al Kalifa, že dva meseca vztraja pri zahtevi po drastičnih spremembah v tej otoški kraljevini sredi Perzijskega zaliva.