V sosednje države je zbežalo več kot 200.000 Sircev. Foto: EPA
V sosednje države je zbežalo več kot 200.000 Sircev. Foto: EPA
Sirski begunci
Nemčija je nedavno obljubila, da bo povečala pomoč sirskim beguncem v Jordaniji. Foto: EPA

Čeprav sirske begunce pestijo huda revščina, osebna stiska, strah in prepoved izhoda iz taborišča, skušajo vsaj malo pozabiti na svojo kruto usodo in si dajati pogum, da preživijo še en dan. Kako? Večina se predaja - kuhanju.

Sirci so namreč poznani kot "kulinarični mojstri Vzhoda", ki so skozi stoletja zasloveli po prefinjeni uporabi domačih začimb in okusnih slaščicah, ki so osvojile predvsem arabski svet in postale nacionalni ponos države.

"Naj bodo časi dobri ali slabi, na porokah ali pogrebih, Sirci smo združeni v eni stvari. Vsi kuhamo," je v reportaži časopisa Jordan Times dejal begunec Mohamed v taborišču Zaatari, medtem ko je v lončeni ponvi previdno obračal jajčevce.

Kuhanje kot pripadnost državi
In prav vrnitev h kulinaričnim koreninam je za mnoge begunce, ki so ostali brez domov in sorodnikov, simbol "gastronomskega upora" proti režimu in nasilju, ki je življenja številnih obrnilo na glavo. Sirci s takšno "kulinarično terapijo" kažejo pokončno držo in neuklanjanje vojski Bašarja Al Asada.

Za kuho uporabljajo ročno izdelane posode iz peska in blata, za drva pa uporabljene kartone hrane. Jogurte s svojim znanjem in peščico sestavin spreminjajo v najrazličnejše mlečne izdelke, kupljeni pomarančni sok pa v sirup melaso, ki je ključna sestavina veliko tradicionalnih jedi. "Z nekaj domišljije, znanja in potrpežljivosti nobene sestavine ni nemogoče pridobiti," je dejal begunec Abu.

Tudi sveže sestavine
Kljub njihovi zagnanosti pa je v taborišče včasih nemogoče dobiti tudi tako osnovne sestavine, kot so sladkor, moka in čaj, a za sirske kulinarične mojstre se kmalu obetajo vsaj nekoliko lepši časi. Urad Združenih narodov za begunce (UNHCR) je namreč pred kratkim dosegel dogovor z nekim nemškim podjetjem, ki bo v taborišču Zaatari postavilo več deset skupnih kuhinj, v katerih si bodo družine z nekaj več pripomočki lahko pripravile svoje jedi, ob zapakirani in konzervirani hrani pa jim bodo dostavili tudi nekaj svežih sestavin.

"To je lepa priložnost, da se bo v življenja beguncev vrnila vsaj ena stvar, na katero so bili navajeni. Tega, da se je njihova usoda tako hudo poigrala z njimi, pa žal ne moremo spremeniti," je dejal predstavnik urada Andrew Harper, begunec Mohamed pa je pristavil: "Ne glede na to, ali pripravimo kruh s paradižnikom ali namaz iz mletega mesa, vsak obrok v tem taborišču je le predjed za glavni obrok, ki bo kmalu prišel, verjamemo v to. To bo praznovanje naše osvoboditve."