Vse več je dokazov, da za vojnimi zločini stoji tudi uporniška stran. Foto: EPA
Vse več je dokazov, da za vojnimi zločini stoji tudi uporniška stran. Foto: EPA

Iz Amnestyja so sporočili, da se četrtkovi poboji - če bodo potrjeni - lahko označijo kot vojni zločin.

Kot poroča BBC, video domnevno prikazuje upornike, ki brcajo okoli ducat vojakov in jih tiščijo k tlom, nato pa vanje izstrelijo rafal strelov.

"Ta šokanten posnetek prikazuje potencialni vojni zločin in kaže na popolno neupoštevanje mednarodne človekoljubne zakonodaje," so sporočili iz AI-ja. Za domneven poboj odgovornosti ni prevzela še nobena skupina, ugibajo pa, da za njim stoji skrajna islamistična skupina Al Nusra.

Več mesecev so aktivisti poročali o podobnih usmrtitvah, ki so jih izvajale režimske sile, a vse več je dokazov, da podobne taktike uporabljajo tudi nekatere uporniške skupine. Tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pred kratkim opozorila, da skušajo radikalni islamisti "ugrabiti sirsko revolucijo".

Nadaljevanje obstreljevanj
Sirska vojska medtem nadaljuje zračne napade po državi. V četrtkovih spopadih je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice (SOHR) umrlo več kot 150 ljudi, od tega 70 vladnih vojakov, 43 civilistov in 38 upornikov. Od izbruha protestov proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu marca lani pa je število smrtnih žrtev naraslo že na 36.000.

SOHR je ena vidnejših organizacij, ki spremlja informacije o incidentih in žrtvah sirskega konflikta ter o njih poroča. Čeprav trdi, da so njeni podatki nepristranski, pa se jih ne da preveriti.