Uporniki opozarjajo, da sirska vojska s pomočjo Hezbolaha izvaja masaker v Kusairu. Foto: EPA
Uporniki opozarjajo, da sirska vojska s pomočjo Hezbolaha izvaja masaker v Kusairu. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Sirski predsednik je v intervjuju izrazil pripravljenost znova kandidirati na predsedniških volitvah prihodnje leto, če bi ljudje to želeli. Foto: EPA
Golanska planota
Sirija Izrael opozarja, da bi lahko začela vojaško ofenzivo na Golanski planoti, ki jo Izrael zaseda od leta 1967. Foto: EPA

Po besedah opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice se je v mesto ob meji z Libanonom uspelo prebiti nekaj sto pripadnikom brigade Tavhid, ki je del islamistične uporniške skupine.

Vladna ofenziva na strateško pomembni Kusair poteka dva tedna. Uporniki so izgubili že dve tretjini mesta, a naj bi še vedno nadzorovali središče. Sirski predsednik Bašar Al Asad bi s prevzemom mesta utrdil nadzor nad območjem med prestolnico Damask in obalo Sredozemskega morja.

Asadovim silam je na pomoč pri ofenzivi na Kusair prišlo nekaj tisoč borcev šiitskega libanonskega gibanja Hezbolah, ki velja za tesnega zaveznika sirskega režima.

Medtem se v mestu zaostrujejo razmere za civiliste, ki trpijo pomanjkanje vode in zdravil ter drugih osnovnih dobrin. Zdravstveno oskrbo naj bi potrebovalo okoli 800 ranjencev. V Kusairu je pred izbruhom vojne živelo 30.000 ljudi.

Asad opozarja Izrael
V intervjuju za libanonsko televizijo Al Manar, ki ima tesne vezi z gibanjem Hezbolah, je Asad Izrael opozoril, da bo Sirija ustrezno odgovorila na vse zračne napade, ter povedal, da ga k temu sili vse več dejavnikov, predvsem ponavljajoča se izraelska agresija. "Vse, ki so se obrnili na nas, smo opozorili, da se bomo odzvali na vsako izraelsko agresijo," je povedal Al Asad in dodal, da se spopada z jasnim pritiskom javnosti, naj odpre vojaško fronto proti Izraelu na Golanski planoti.

Golansko planoto je judovska država zasedla leta 1967. Ozemlje je k svojemu priključila leta 1981, a mednarodna skupnost te poteze ni priznala. Sirija in Izrael sta v vojnem stanju že od leta 1948, a je bila meja med državama zadnja leta relativno mirna.

Sirski predsednik je potrdil tudi, da je Sirija prejela prvo pošiljko ruskih protiletalskih raket S-300 in ob tem pojasnil, da zgolj izvršujejo pogodbo, ki so jo z Rusijo sklenili že pred leti. Izrael je dodatno oboroževanje Sirije pred dnevi označil kot resno grožnjo svoji varnosti, minister v izraelski vladi Silvan Shalom pa je opozoril, da bo Izrael poskrbel, da omenjeno orožje ne bo pristalo v rokah skupin, kot je Hezbolah, a da ni treba izzivati. "Sirija ima strateško orožje že več let, problem pa se pojavi, ko to orožje pade v napačne roke in je lahko uporabljeno proti nam. Takrat se bomo morali odzvati," je povedal Shalom.

Med Sirijo in Izraelom je v zadnjih tednih že letelo več raket. Sirija je izvedla več napadov na izraelske položaje na Golanski planoti, a ni jasno, ali so bile namenjene Izraelu ali sirskim upornikom na ozemlju. Izrael se je na napad odzval s tremi zračnimi napadi na Sirijo, s katerimi naj bi želel prekiniti dobavo orožja gibanju Hezbolah v Libanonu.

Rusija navedbe Al Asada zavrača
Ruski mediji poročajo, da Rusija sirskemu režimu še ni dobavila spornega sistema protiletalske obrambe S-300. Časnik Vedomosti, ki se sklicuje na vir v ruski obrambni industriji, je poročal, da ni jasno, ali bodo rakete Siriji dobavljene še letos, dnevnik Komersant pa je, sklicujoč se na svoje vire, pisal, da je dobava načrtovana v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Je pa prvi mož korporacije Mig Sergej Korotkov napovedal, da bo Rusija Siriji prodala več kot deset letal vrste Mig-29MM2. O podrobnostih pogodbe se v Moskvi pogaja sirska delegacija, Korotkov pa napoveduje, da bodo letala dobavljena skladno s pogodbo.

Asad bi se udeležil konference, a ne bo presenečen, če je ne bo
Asad je zagovarjal sodelovanje libanonskega gibanja Hezbolah v konfliktu v Siriji in dejal, da se je načeloma pripravljen udeležiti mirovne konference v Ženevi, ki jo bodo organizirali na pobudo Rusije in ZDA, če mu ne bodo postavili nesprejemljivih pogojev. Ob tem je dodal, da ne bo presenečen, če bo konferenca propadla, in če se bo to zgodilo, v državi ne bo nobenih sprememb, saj se bo "terorizem, ki ga izvajajo uporniki, nadaljeval".

Sirski uporniki medtem še niso potrdili udeležbe na konferenci v Ženevi. Glavna opozicijska skupina, ki deluje zunaj Sirije, je v četrtek opozorila, da je v Ženevo ne bo, če se bo masaker na sirskih tleh nadaljeval. Njen začasni vodja George Sabra je dejal, da so pogovori o mirovni konferenci brezplodni, medtem ko sirska vlada s pomočjo Hezbolaha izvaja grozljive zločine na svojih tleh.