Nemčija naj bi lani že privolila v prodajo 270 tankov vrste leopard 2 za Savdsko Arabijo, a v Berlinu tega nočejo komentirati. Foto: EPA
Nemčija naj bi lani že privolila v prodajo 270 tankov vrste leopard 2 za Savdsko Arabijo, a v Berlinu tega nočejo komentirati. Foto: EPA
Helikopter tiger
Nemški bojni helikopter tiger na delu v Afganistanu. Foto: EPA
Peter Steinbrueck
Steinbrueck želi popeljati SPD do zmage na volitvah. Foto: EPA
Nemške puške Heckler & Koch
S puškami Heckler & Koch naj bi Nemčija oskrbela egiptovsko policijo še v času Hosnija Mubaraka. Foto: EPA

Vodja opozicijskih socialdemokratov (SPD) Peter Steinbrueck vidi škandal v tem, da je Nemčija postala ena vodilnih izvoznic orožja pod vladavino kanclerke Merklove, s katero se bosta pomerila na parlamentarnih volitvah septembra prihodnje leto.

Zaradi nacistične preteklosti je proizvodnja in izvoz orožja za Nemce občutljivo vprašanje. Po koncu druge svetovne vojne so vlade Zahodne Nemčije in nato enotne države uvedle stroge omejitve prodaje orožja, še posebej na območja, kjer so bili priča oboroženim konfliktom ali zatiranju človekovih pravic.

"To je škandal in izjemno nevarno, da je Nemčija postala tretja največja svetovna izvoznica orožja," je za sobotno izdajo časopisa Passauer Neue Presse dejal vodja SPD-ja, ki upa, da mu bo po volitvah uspelo oblikovati koalicijo z Zelenimi.

"Koalicija SPD-ja in Zelenih pod mojim vodstvom bo to spremenila," je zatrdil 65-letni Steinbrueck in dodal, da Nemčija trenutno izvaža še več orožja na konfliktna območja.

Glede na javnomnenjsko anketo televizije ARD bi koalicija socialdemokratov in Zelenih skupaj osvojila 43 odstotkov glasov, kar je več kot krščanski demokrati (CDU) kanclerke Merklove, a še vseeno ne dovolj za samostojno oblikovanje vladne koalicije.

CDU bi prejel 40 odstotkov glasov, njegovi trenutni koalicijski partnerji Svobodni demokrati (FDP) pa štiri odstotke, kar je manj od potrebnih petih odstotkov.

Številni analitiki zaradi takih napovedi po volitvah že vidijo novo veliko koalicijo med konservativci in socialdemokrati, ki so ji bili v Nemčiji priča med letoma 2005 in 2009.

Gre za pogodbe prejšnjih vlad?
Nemčija je bila leta 2001 šesta največja izvoznica orožja na svetu, prodaja v tujino pa je bila vredna 925 milijonov dolarjev. Leta 2010 se je ta znesek zavihtel do skoraj dveh in pol milijard dolarjev, kar Nemčijo po izvozu postavlja le za ZDA in Rusijo.

Seznam največjih izvoznic orožja (vir: Mednarodni mirovni raziskovalni inštitut iz Stockholma, l. 2010)

1. ZDA
2. Rusija
3. Nemčija
4. Francija
5. Kitajska
6. Velika Britanija
7. Nizozemska
8. Švedska
9. Italija
10. Izrael


Steinbrueck je s kritiko Merklove skušal zavrniti očitke nemškega zunanjega ministra Guida Weterwelleja, ki je prejšnji teden dejal, da je vlada po SPD-jem in Zelenimi od leta 1998 do leta 2005 odgovorna za rast izvoza orožja.

Po njegovih besedah so se za nedavne pošiljke orožja na Bližnji vzhod dogovorili prav v obdobju socialdemokratsko-zelene vlade.

Vprašanje izvoza orožja je znova prišlo v ospredje zanimanja javnosti po članku v tedniku Der Spiegel, kjer so zapisali, da se Savdska Arabija zanima za nakup nekaj sto nemških oklepnikov. Tednik je namignil, da bi bili lahko ti oklepniki uporabljeni za zadušitev morebitnih množičnih protestov.