Takole so Škoti sprejeli pokojnega papeža Janeza Pavla, ko je ta Škotsko obiskal leta 1982. Foto: Uradna stran papeževega obiska
Takole so Škoti sprejeli pokojnega papeža Janeza Pavla, ko je ta Škotsko obiskal leta 1982. Foto: Uradna stran papeževega obiska

Več 10.000 romarjev bo moralo na dogodek, ki bo naslednji četrtek v Bellahouston Parku, prispeti z javnimi prevoznimi sredstvi, potem ko so organizatorji prepovedali vsa zasebna vozila, poroča britanski Guradian.
Vernikom so prepovedali tudi dežnike, na voljo ne bo nobenih sedežev, v parku pa bodo morali zaradi varnostnih razlogov ostati najmanj pet ur. Kardinal Keith O'Brien, vodja Rimokatoličanov Škotske, je povedal, da so bili v zvezi z dogodkom "vzponi in padci" ter "kolcanja", a da je prepričan, da se bo maše kljub temu udeležilo 100.000 ljudi.
"Prepričan sem, da se bo optimizem samo še povečal," je zatrdil O'Brien, ki bo gostil papeža Benedikta XIV. na začetku njegovega štiridnevnega obiska Škotske.
"Resen posel, ne luksuz"
Ob tem je še dodal, da maša na prostem pač ne more biti razkošna, saj so verniki tam z "resnim ciljem, da se pridružijo maši, poslušajo Božjo besedo, poslušajo cerkvene nauke, kot jih bo podal papež", in da gre v celoti za "resen posel".
"To ne bo sproščujoče poležavanje na plaži: gre za nekaj resnega in jasno nekaj spokorniškega. Pri tem je prisoten element pokore, požrtvovanja: žrtvuješ čas, žrtvuješ udobje, žrtvuješ svojo energijo in tako dalje. In iz tega vidim, da lahko tudi veliko pridobiš."
Kardinal je dejal tudi, da je presrečen nad papeževim obiskom, ki ga verniki spoštujejo, ker se drži svojih načel. Poleg tega naj bi po O'Brienovem mnenju papežev obisk lahko pomiril mnoge razprtije, rane in razklanost znotraj Cerkve, vključno z vse številnejšimi obtožbami spolnih zlorab duhovnikov.