Haradinaj se je na letališču s težavo premikal med množico navdušenih rojakov. Foto: EPA
Haradinaj se je na letališču s težavo premikal med množico navdušenih rojakov. Foto: EPA
Sprejem za Haradinaja ni minil brez glasbe, plesa in seveda ... ameriških zastav. Foto: EPA
Haradinaj se je vrnil na Kosovo

"Sem tukaj, kamor spadam, z ljudmi Kosova. In počutim se odlično," je dejal Haradinaj, ki ga je haaško sodišče v četrtek oprostilo obtožb mučenja in pobijanja Srbov med letoma 1998 in 1999, ko je bil poveljnik albanskih upornikov.

"Osvobodilna vojska Kosova je bojevala pravično vojno," je dejal pred nekaj tisoč rojaki, ki so ga pričakali na prištinskem letališču, kjer so vzklikali njegovo ime in ga obmetavali z rožami.

Od redarja do premierja
Haradinaj se je iz redarja v nočnem klubu povzpel na poveljniški položaj v vojski albanskih upornikov, po koncu vojne pa je leta 2005 postal kosovski premier, a na položaju ostal samo pet mesecev, saj je moral zaradi obtožnice o vojnih zločinih premiersko pisarno zamenjati za celico v haaškem priporu. Zdaj se pričakuje, da se bo znova vrnil v politiko kot vodja majhne stranke Zveza za prihodnost Kosova.

Haaška obtožnica ga je bremenila mučenja, umorov, posilstev in preganjanja, med žrtvami pa naj ne bi bilo samo Srbi, ampak tudi Romi in zmerni Albanci. Med rojaki velja Haradinaj za heroja, medtem ko je za Srbe navadni vojni zločinec.

Srbi razočarani nad oprostitvijo
Oprostitev je močno razjezila Srbe in jih tako še utrdila v sumničavosti do haaškega sodišča in prepričanju, da je to nenaklonjeno Srbiji. Najostreje se je odzval srbski premier Vojislav Koštunica, ki je oprostitev označil za mračno odločitev haaškega sodišča. "Vsak državljan Srbije ve, da je s to odločitvijo haaško sodišče nagradilo zločin in ponižalo nedolžne srbske žrtve," je dejal Koštunica.

Odločitev haaškega sodišča bo nedvomno voda na mlin srbskim radikalcem pred majskimi parlamentarnimi volitvami.

G. V.

Haradinaj se je vrnil na Kosovo