Pellegrini je v Ficovi vladi opravljal funkcijo podpremierja, zdaj pa bo vodil slovaško vlado. Foto: EPA
Pellegrini je v Ficovi vladi opravljal funkcijo podpremierja, zdaj pa bo vodil slovaško vlado. Foto: EPA
Jan Kuciak
Umor slovaškega novinarja Jana Kuciaka, ki je preiskoval koruptivne vezi med italijansko mafijo in slovaško politiko, je sprožil vrsto političnih odstopov in množične proteste v državi. Foto: Reuters

Kiska je sporočil, da bo v četrtek imenoval Pellegrinija na mesto premierja in sprejel njegov predlog nove vlade, čeprav z njeno sestavo ni popolnoma zadovoljen. "Toda kot predsednik države ne bom prestopil črte, ki jo določata ustava in ustavna praksa," je dejal.

Pellegrinijev kabinet je po predsednikovih besedah že dobil podporo večine poslancev, prav tako ga noben drug politik ni obvestil o obstoju kakšne druge parlamentarne večine, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Potem ko je Kiska v torek zavrnil predlagani kabinet, se je Pellegrini hitro odzval in imenoval novega kandidata za notranjega ministra. To naj bi postal nekdanji direktor slovaške pošte Tomaš Drucker, nestrankarski kandidat, ki je od leta 2016 zdravstveni minister.

Pred Druckerjem je bil kandidat za vodjo notranjega ministrstva uradnik na ministrstvu za zdravje Jozef Raž. Kiska ga je posredno kritiziral, ker naj bi imel tesne vezi z dotedanjim notranjim ministrom Robertom Kalinakom, ki je odstopil po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka.

Umor novinarja sprožil politične premike
Kiska je Pellegriniju mandat za sestavo vlade podelil prejšnji četrtek po odstopu Roberta Fica, ki se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru Kuciaka in njegove zaročenke konec februarja.

Fico je za svoj odstop postavil tri pogoje, in sicer da mora novega premierja znova imenovati njegova stranka Smer-SD, da sedanja koalicija treh strank, v kateri sta še Slovaška nacionalna stranka (SNS) in stranka Most-Hid, da nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev.