Kosa, ki ima slovensko državljanstvo in državljanstvo BiH-a ter je bil znan kot
Kosa, ki ima slovensko državljanstvo in državljanstvo BiH-a ter je bil znan kot "Slovenac" ali "Žuća", so prijeli aprila 2010 na hrvaško-srbski meji in ga nato predali BiH-u. Zaradi sodelovanja pri pokolu v Srebrenici je bila za njim razpisana mednarodna tiralica. Foto: Reuters

"Kesam se za vsako žrtev, ki sem jo ubil," je v sklepni besedi na sodišču v Sarajevu dejal Kos, slovenski državljan. Zatrdil je, da ni vedel za načrt iztrebljanja skupin Bošnjakov na vzhodu BiH-a in da je moral sodelovati pri pobijanju Bošnjakov v Branjevu 16. julija 1995. Dodal je, da je pripravljen sprejeti vsako kazen, ki mu jo bo izreklo sodišče, in se opravičil družinam svojih žrtev.

"Odgovornost bo nosila Slovenija"
Kosov odvetnik Duško Tomić je zatrdil, da njegova stranka ni zagrešila genocida, kot mu očita obtožnica. Po njegovih besedah je Kos Slovenec, in če bo obsojen za genocid, bo odgovornost nosila Slovenija. Po Tomićevih besedah v sodniškem svetu sedi mednarodni sodnik iz Slovenije Mitja Kozamernik, ki bo predvidoma sodeloval pri sprejetju odločitve, ali je pripadnik njegovega naroda storil genocid v BiH-u.

"Zgodovinsko" sojenje
Tomić se je vprašal, kakšen motiv naj bi Kos imel za genocid. "Posameznik ne more storiti genocida, temveč institucije države. Ni razloga, zaradi katerega bi Kos kot Slovenec, predtem pa tudi pripadnik HVO-ja in vojske BiH-a, storil genocid," trdi njegov odvetnik. Sojenje Kosu je "zgodovinsko", je dejal, saj "se nikoli več ne bo sodilo Slovencu za genocid, ki ga je storila srbska stran nad bošnjaškim prebivalstvom". Kot olajševalno okoliščino je Tomić izpostavil, da se je Kos branil z resnico oziroma da ni zanikal sodelovanja v zločinu nad Bošnjaki v občini Zvornik.

Tožilstvo zahteva najvišjo kazen
Poleg Kosa so obtoženi še Stanko Kojić, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja, ki so kot pripadniki 10. diverzantskega odreda vojske Republike srbske streljali na bošnjaške ujetnike. Kos in Kojić naj bi po trditvah obtožnice preverila še, ali je med pobitimi Bošnjaki kdo preživel streljanje. Če sta koga našla, sta ga pokončala s strelom v glavo.

Tožilstvo BiH-a je v sklepni besedi, ki jo je na sojenju predstavilo prejšnji teden, za Kosa zahtevalo najvišjo mogočo kazen - 45 let zapora. V nadaljevanju sojenja naj bi svoje sklepne besede predstavili še preostali trije soobtoženi. Sodišče naj bi zatem sporočilo, kdaj je mogoče pričakovati razsodbo prvostopenjskega sodišča.