Recep Tayyip Erdogan je na drugem obisku v Sloveniji. Prvič je bil v Ljubljani maja 2012 v vlogi turškega predsednika vlade. Foto: BoBo
Recep Tayyip Erdogan je na drugem obisku v Sloveniji. Prvič je bil v Ljubljani maja 2012 v vlogi turškega predsednika vlade. Foto: BoBo
Erdogan - Pahor
Slovenski predsednik je turškega kolega uradno z vsemi državniškimi častmi in častno vojaško četo sprejel na Kongresnem trgu v središču Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO
Recep Tayyip Erdogan - Borut Pahor
Turškega predsednika bosta ločeno sprejela tudi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik parlamenta Milan Brglez. Erdoganov obisk spremlja tudi približno 30 predstavnikov turških medijev. Foto: BoBo
Recep Tayyip Erdogan in Borut Pahor
Kako izboljšati trgovino s Turčijo?
Erdogan v Sloveniji predvsem o gospodarstvu

Erdogan, ki je prišel v Slovenijo na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja, je poudaril, da imata državi izredno dober odnos. "Povečali smo število srečanj na državni ravni, kar kaže na to, da smo okrepili tudi sodelovanje na politični, vojaški in trgovinski ravni." Turški predsednik je dodal, da menjava med državama dosega milijardo dolarjev na letni ravni, "kar pa je odločno premalo". Predsednik Pahor je pripomnil, da "obstajajo možnosti za razširitev sodelovanja", pri čemer je izpostavil skupen nastop pri gradnji hidroelektrarne Morača v Črni gori.

Hitra letalska povezava s Carigradom
"Danes dopoldne smo iz Carigrada v Ljubljano prileteli v dveh urah. Vendarle nismo tako oddaljeni državi, sestanemo se lahko zelo hitro," je dejal Erdogan. Ob tem je napovedal, da bo Turkish Airlines, ki ima trenutno le en polet iz Carigrada, povečal svoje število poletov na deset tedensko. "To kaže, da lahko Slovenija in Turčija tesno sodelujeta in imata koristne stike na področju turizma … Samo lani je Turčijo obiskalo več kot 42.000 Slovencev," je še dodal.

Erdogana spremlja številna gospodarska delegacija
Vendarle pa je bil Erdogan jasen, da bi morali državi, ki sta podpisali že več bilateralnih sporazumov, danes dva nova, okrepiti sodelovanje na področju gradbeništva ter tekstilne in avtomobilske industrije. "Tu je tudi vprašanje avtoprevozništva in priznavanja vozniških dovoljenj in podeljevanj tranzitnih dovoljenj, kar bi prispevalo k razmahu prevozništva."

V okviru obiska bo tudi poslovna konferenca slovenskih in turških gospodarstvenikov, kjer pričakujejo od 170 do 200 poslovnežev iz obeh držav. Udeležence bosta nagovorila oba predsednika. Erdogana na obisku spremlja več ministrov, med njimi tudi zunanji minister Mevlut Cavusoglu in minister za gospodarstvo Nihat Zeybekci, ter številna gospodarska delegacija.

Slovenija podpira Turčijo na evropski poti
Slovenski predsednik Borut Pahor je bil jasen, da "Slovenija iskreno, zavzeto in predano podpira Turčijo na poti v evropsko integracijo". Ob tem je spomnil, da bo Slovenija kmalu počastila 25-obletnico odločitve o samostojnosti: "Turčija je bila takrat prva država, ki nas je podprla v naših prizadevanjih."

Erdogan: Terorizem je mednarodni pojav
Na novinarsko vprašanje o varnosti in širjenju terorističnih akcij skrajne islamske skupine Islamska država (IS) je Erdogan odgovoril, da je "terorizem vse prej kot lokalno vprašanje". "Gre za mednarodni pojav, zato tudi mi sodelujemo na mednarodni ravni. 12.500 ljudem smo prepovedali vstop v državo, 1.250 ljudi smo vrnili v izvorno državo. A prejeti moramo imena ljudi, za katera je bolje, da ne vstopijo v Turčijo, saj ne moremo vrniti vsakega turista." Pri tem je z nekoliko razburjenim glasom pojasnil, da v Turčiji ne omenjajo kratice ISIL ali IS, "saj to ni spoštljivo do islama". To pomeni, da bi uradno priznali Islamsko državo. Zato jo imenujemo 'De aš'. Tudi v prihodnosti se bomo borili proti njim."

Pahor pa je dejal, da je v Sloveniji s tega vidika varnost manj zapletena, "kot je v okolju naše prijateljske države Turčije". "Zato sem že v uvodnem delu s spoštovanjem govoril o prizadevanju Ankare z oskrbo beguncev … Mi nismo sestavni del vojaške koalicije v boju proti terorizmu, jih pa podpiramo, saj bosta sicer ogrožena mednarodna mir in varnost."

Erdogan: Dogajanje v Jemnu ni povezano z Iranom
Glede državljanske vojne v Jemnu pa je Erdogan dejal, da dogodki niso povezani z Iranom. "Vsi, ki se vmešavajo v integriteto Jemna, bi morali ven iz te države, saj bi se moral Jemen sam ukvarjati z notranjepolitičnimi spori med različnimi ločinami." Turčija bo Savdsko Arabijo, ki v državi v sklopu koalicijsjkih sil že posreduje, podprla "in ji nudila logistično opremo, ko bo to potrebno".

Državi priznavata veliko priložnosti za krepitev sodelovanja
Visoki predstavniki obeh držav na srečanjih, ki so zadnje čase precej pogosta, vedno poudarjajo, da so odnosi med dvomilijonsko Slovenijo in 81-milijonsko Turčijo odlični, prijateljski in brez odprtih vprašanj. Državi sta marca 2011 sklenili strateško partnerstvo, a se obe zavzemata še za dodatno poglobitev gospodarskega sodelovanja in vlaganj ter prepoznavata veliko priložnosti za krepitev sodelovanja na področjih gospodarstva, kmetijstva, energetske infrastrukture in turizma, kjer je turška stran zaradi vse večjega zanimanja turških turistov za obisk naše države zainteresirana za vzpostavitev verige hotelov. Blagovna menjava med državama je bila leta 2013 vredna okoli 480 milijonov evrov.

Kako izboljšati trgovino s Turčijo?
Erdogan v Sloveniji predvsem o gospodarstvu