Pogled na razdejanje v Kirkuku. Foto: Reuters
Pogled na razdejanje v Kirkuku. Foto: Reuters
9. obletnica napada na Irak

Za napadi bi lahko stala mednarodna teroristična mreža Al Kaida.

O najbolj krvavih napadih poročajo iz šiitskega svetega mesta Karbala in iz Kirkuka, kjer je bilo ubitih skupno 26 ljudi, več deset je ranjenih. Bombne eksplozije so odjeknile tudi v Bagdadu. V središču iraške prestolnice se je razstrelil samomorilski napadalec in pri tem ubil štiri ljudi, najmanj osem je bilo ranjenih.

Nekaj ur pozneje je v bližini zunanjega ministrstva eksplodiral avtomobil bomba. Umrli so trije ljudje, najmanj devet je ranjenih. Najmanj tri smrtne žrtve pa je zahteval napad pred neko cerkvijo na zahodu Bagdada.
Dve smrtni žrtvi in več kot 30 ranjenih je zahteval napad v Hili, medtem ko po eksploziji avtomobila bombe v Ramadiju za zdaj poročajo o dveh smrtnih žrtvah in približno desetih ranjenih.
Obletnica invazije
Nasilje pretresa tudi provinco Salahedin, kjer so bili v streljanju in bombnih napadih ubiti štirje ljudje, medtem ko iz Mosula, Bakube, Dakuka in Al Duluije za zdaj poročajo o 25 ranjenih.

Današnje nasilje v Iraku je najhujše po valu napadov, ki so konec februarja zahtevali najmanj 42 smrtnih žrtev. Odgovornost za te napade je sicer prevzela Al Kaida.

Napadi so se zgodili ob deveti obletnici začetka invazije na Irak in nekaj dni pred začetkom vrha Arabske lige, ki naj bi ga Bagdad gostil med 27. in 29. marcem.

9. obletnica napada na Irak