V mestu Sirte primanjkuje osnovih življenjskih potrebščin in zdravil, v tamkajšnji glavni bolnišnici pa tudi kisik in gorivo za generatorje. Foto: EPA
V mestu Sirte primanjkuje osnovih življenjskih potrebščin in zdravil, v tamkajšnji glavni bolnišnici pa tudi kisik in gorivo za generatorje. Foto: EPA
Libija
Ali Libiji, kjer živi okoli 140 plemen in klanov, po državljanski grozi še plemenskla vojna? Foto: EPA

Predstavnik ICRC-ja Hichem Khadhraoui je povedal, ljudje v Sirti umirajo zaradi pomanjkanja osnovne zdravstvene oskrbe. V glavni mestni bolnišnici Ibn Sima primanjkuje kisika in goriva za generator. Številni ranjeni ali bolni prebivalci ne morejo priti do zdravniške oskrbe zaradi letalskih napadov Nata.

Med obiskom ICRC-ja je na območje bolnišnice padlo več raket, prišlo pa je tudi do streljanja, čeprav sta bili obe strani seznanjeni z obiskom.

Spopadi v okolici bolnišnice
Med obiskom so sile novih libijskih oblasti manj kot kilometer daleč od bolnišnice v enem največjih kompleksov v mestu, konferenčnem centru Ouagadougou, začele silovite napade z raketami, s protitankovskimi topovi in strojnicami na Gadafijeve sile. Te so odgovorile z raketnimi napadi in ostrostrelci. Med spopadi so poškodovali vodni stolp bolnišnice, tako da so morali po vodo iz bolnišnice. ICRC je bolnišnici dal 300 zavojev prve pomoči, v katerih so zdravila, gaze in drug material.

ICRC je skušal že tedne priti v mesto, ki ga sile Narodnega prehodnega sveta (NTC) oblegajo že od sredine avgusta. Več sto prebivalcev, ki so pobegnili iz mesta, je povedalo, da spopadi zahtevajo civilne žrtve, saj stanovanjska poslopja pogosto zadenejo topniški izstrelki sil novih oblasti ali Natovih letal. Iz mesta je po podatkih ICRC-ja pobegnilo že 18.000 ljudi.

NTC je sporočil, da so revolucionarne sile obkolile mesto, v katerem je po njegovih predvidevanjih okoli 5.000 Gadafijevih privržencev. Prebivalcem rojstnega mesta dolgoletnega libijskega voditelja je vodja NTC-ja Mustafa Abdul Džalil dal 48 ur, da zapustijo mesto.

Na robu medplemenske vojne?
Medtem so izbruhnili spopadi med člani dveh libijskih plemen, ki sta se bojevali proti Gadafiju. Prebivalec mesta Badr je za CNN povedal, da so člani plemena Berber iz Naluta z avtomatskimi puškami kalašnikov napadli sile plemena Seaan Arab na zahodu Libije. Pri tem naj bi umrla tričlanska družina, ki je bila ujeta v navzkrižnem ognju. "Uporniki iz Naluta so bili v našem mestu dobrodošli med revolucijo, sej pa vdirajo v hiše in z orožjem strašijo prebivalce," je povedala priča napada.

Pripadniki Seaan Arab so napadli Berbere iz Naluta v eni izmed sosesk v Tripolisu. Eden izmed borcev proti Gadafiju, ki je bil posrednik med skupinama, ko sta se pogajali o premirju in predaji ujetnikov, je opozoril, da bi lahko spopadi, če se ne končajo, sprožili medplemensko vojno, poroča CNN.

NTC: gre za osamljen primer
Predstavnik NTC-ja je potrdil spopade med Berberi, ki predstavljajo približno deset odstotkov prebivalstva v Libiji in niso arabskega izvora, ter silami Seean Arab. "Gre le za osamljen incident zaradi starih sporov, ki so se prenesli na ulice," je skušal zmanjšati pomen spopadov predstavnik nove vlade, čeprav je bilo tokrat prvič, da so se boji iz goratega predela preselili v Tripolis.

Ibrahimi napovedal boj do mučeništva
Gadafijeve sile se še vedno krčevito bojujejo tudi v Bani Validu. Iz mesta, ki leži kakih 170 kilometrov jugovzhodno od Tripolisa, je pobegnilo že okoli 25.000 ljudi. Tiskovni predstavnik Gadafija, Musa Ibrahim, ki je zanika, da so ga uporniki ujeli, je televizijski mreži Arai s sedežem v Siriji v telefonskem pogovoru zatrdil, da se ne vdajajo. "Ne bojimo se bojev. Borili se bomo do mučeništva," je zatrdil in dejal, da se na bojišču pri Sirti bojuje skupaj s 23 možmi. "Bani Validi je očiščen in telesa Natove tolpe so vržena v bližnje doline in gore," je dejal Ibrahim, ki trdi, da so Gadafijevi privrženci zmagali v mestu.

Sadija lahko zaslišijo v Nigru
Niger je sporočil, da lahko NTC Gadafijevega sina Sadija Gadafija, ki je v Niger prispel septembra v konvoju z nekaterimi drugimi predstavniki strmoglavljenega režima, zasliši v Niameyju. Čeprav Niger priznava NTC, Sadija ne bodo izročili novim oblastem v Libiji, češ da mu ne bi sodili pošteno, bi ga pa izročili neodvisni sodni instituciji.

Interpol je sicer na podlagi zahteve libijskega narodnega prehodnega sveta v petek objavil nalog za aretacijo tretjega od sedmih Gadafijevih sinov zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil kot vodja libijske nogometne zveze.