Svet
(9)
Tožilstvo navaja, da je Madsen mučenje in umor Wallove načrtoval, da bi potešil svoje sprevržene fantazije. Foto: EPA
Zadnja fotografija Kim Wall - na krovu podmornice Nautilus z Madsenom. Foto: Reuters
Preiskovalci so potopljeno podmornico potegnili iz vode, da bi našli dokaze o Madsenovem zločinu. Foto: EPA
Tožilec Jakob Buch-Jepsen je za Madsena zahteval dosmrtno kazen. Foto: Reuters

Dodaj v

Sojenje danskemu "podmorničarju": Madsen zanika mučenje in umor

Tožilstvo skuša dokazati naklepni umor
8. marec 2018 ob 13:09
Köbenhaven - MMC RTV SLO, STA

V Köbenhavnu se je začelo sojenje danskemu izumitelju Petru Madsenu, ki naj bi na svoji doma izdelani podmornici avgusta lani umoril in razkosal švedsko novinarko Kim Wall.

Madsen priznava, da je razkosal truplo 30-letne Wallove, a zavrača obtožbe, da jo je pred tem zlorabil in nato umoril.

Tožilstvo po drugi strani meni, da je ekscentrični Madsen Wallovo napadel, da bi potešil svoje sadistične spolne fantazije. Trdijo, da jo je zvezal, nato pa zlorabil, mučil, pretepel in zabodel, nazadnje jo je zadavil ali obglavil (vzrok smrti zaradi predolgega časa trupla v vodi ostaja nejasen), njeno truplo pa razkosal in odvrgel v morje. Nazadnje je, da bi zabrisal dokaze, lastno podpornico potopil, iz vode pa ga je naslednje jutro rešila mimo ploveča ladja.

Kot dokaz, da je šlo za naklepni umor, poudarjajo, da je tisti usodni dan na podmornico vzel žago, izvijače, nož in trakove, s katerimi naj bi zvezal in mučil Wallovo.

Obtožnica v šestih točkah, ki jo je prebral tožilec Jakob Buch-Jepsen, Madsenu še očita ogrožanje drugih plovil, ko naj bi z neosvetljeno podmornico izplul iz Köbenhavna.

Sodišča ni nagovoril
Madsen je razkosanje trupla priznal že pred časom, tako zlorabo kot umor in tudi ogrožanje drugih plovil pa zanika. To je danes ponovila njegova odvetnica Betina Hald Engmark, medtem ko sam ni nagovoril sodišča in je bil videti "popolnoma neprizadet".

Tožilec je za 47-letnega izumitelja pričakovano zahteval dosmrtno zaporno kazen, kar na Danskem v praksi pomeni nekje od 15 do 17 let zapora. Tožilec je sicer poudaril, da bi bilo treba pri Madsenu ohraniti možnost, da se mu zapor podaljša, če bo takrat, ko bo lahko zaprosil za pogojno izpustitev, po oceni strokovnjakov še predstavljal nevarnost.

Kot je še povedal, niti na novinarkinem truplu niti v njenem telesu niso našli sledi Madsenovega DNK-ja. Pokazal je fotografije trupla, na katerem so vidni rezi in vbodne rane. Povedal je še, da so v Madsenovih spodnjicah našli spermo.

Zadnje sporočilo Wallove
Buch-Jepsen je sodišču pokazal tudi SMS-sporočilo, ki ga je Wallova poslala pred smrtjo. Svojemu fantu Oleju Stobbeju, s katerim bi se morala naslednji teden preseliti v Peking, zato sta zvečer pripravljala poslovilno zabavo, je okoli 19. ure, ko sta se z Madsenom odpravila, šaljivo napisala, da je "sicer še živa", a da se zdaj potapljata. Sporočila mu je, da ga ljubi, in dodala še, da je Madsen s seboj prinesel piškote in kavo. S Stobbejem sta si izmenjala več sporočil, a po nekaj urah od nje ni bilo več glasu, Stobbe pa je policijo poklical malo pred 2. uro ponoči.

Na sojenju bo v naslednjih tednih nastopilo okoli 40 prič, ki naj bi skušale zapolniti vrzeli, ki še ostajajo v že tako grozljivi sestavljanki informacij o smrti Wallove. Ta je imela kljub mladosti za sabo zavidljivo novinarsko kariero, saj je med drugim poročala iz Severne Koreje, Južnega Pacifika, Mjanmara in Haitija ter pisala za New York Times, Guardian, Vice in South China Morning Post.

Spreminjanje zgodbe
Wallova je lani poleti pisala zgodbo o Madsenu in njegovi podmornici Nautilus, ki jo je zgradil leta 2008 s pomočjo sredstev, zbranih prek spleta. Zadnjič so jo videli živo 10. avgusta, ko je šla z Madsenom na izlet z njegovo podmornico.

Prve dele novinarkinega trupla je deset dni po njenem izginotju na plaži našel kolesar, nekaj tednov pozneje pa so policijski potapljači v morju južno od Köbenhavna našli še druge dele trupla, zavite v obtežene plastične vrečke.

Madsen je sprva trdil, da je Wallovo po njunem izletu odložil na kopnem, ko pa so našli dele njenega trupla, je dejal, da je novinarka umrla po nesreči, ker naj bi jo na podmornici v glavo zadela težka loputa. Ko preiskovalci na njeni glavi niso našli nobenih znakov tope poškodbe, je Madsen še enkrat spremenil zgodbo in dejal, da se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, medtem ko je bil sam na krovu podmornice.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Billy
# 08.03.2018 ob 15:17
Ali morda kdo ve zakaj se v medijih (mmc, siol...) København pise Köbenhavn? Crka ö ne obstaja niti v slovenski niti v danski abecedi.
Po moje bi bilo bolj pravilno København (originalno) ali pa Kopenhagen (poslovenjeno, kot npr. na strani mzz).
Bonsaj
# 08.03.2018 ob 14:36
15 do 17 let zapora za posilstvo, mučenje in razkosanje trupla? Če bi iz banke sunil 5 miljončkov bi gotovo dobil dosmrtno.
Rugess Nome
# 08.03.2018 ob 16:15
@billy zato ker 99% člankov je dobesedno prepisanih iz reutersa in angleških tabloidov
Hijena
# 08.03.2018 ob 14:47
@ Bonsaj
# 08.03.2018 ob 14:36

Pa še to ČE bo spoznan za krivega...evropski kazenski sistem je najmilejši na svetu, zato se ga nobeden ne boji
sramotko
# 09.03.2018 ob 00:11
Tole je pa res hudo: "Madsenu še očita ogrožanje drugih plovil, ko naj bi z neosvetljeno podmornico izplul iz Köbenhavna"
Za tole bo dobil najmanj 12-15let. Za novinarko pa ostalo.
Dejte me zbudit in povedat, da se nekdo heca. Tip je (poleg inteligence za sestavit podmornico)prvovrstni izprijenec, seksualni nadutež, sadist, morilec,...

aja, pa še prometni prekrškar - kaaajjjj
DLeagueStar
# 08.03.2018 ob 20:00
Ah, kot da ima tukaj vezo kaj je se vse storil. Taki kriminalci so potrata kisika na zemlji, sedaj bo pa se potrata davkov.

V tem primeru bi mogla bit najmanj dozivljenska kazen. Ze samo to, da jo je razkosal, je dovolj veliko priznanje in zdaj se jajcat ali za razkosanje dobi 15 let za vse ostalo nedokazljivo pa nic je zaljivo do zrtve.
pedalski
# 08.03.2018 ob 16:39
Tudi v Skandinaviji novinarji niso varni.
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 14:40
Kje je pa omenjeno posilstvo?
REsnica
# 08.03.2018 ob 17:20
žal se zločina, kot ga opisuje tožilstvo, zanesljivo ne da dokazat in tudi ne obsodit obtoženega brez sence dvoma. preprosto ni dovolj dokazov za vse navedbe.

sicer pa ne dvomim da je obtoženi res nekaj podobnega tudi uresnici izpeljal, ampak dokaza pa žal nimam.

Če bi bil jaz porotnik na tem sojenju bi moral odstopit, ker ga ne bi mogel po svoji vesti spoznat za nedolžnega, po dokazih ki so nam znani pa bi ga moral.... razen če sam ne prizna tudi umora, spolne zlorabe in ostalega. Obsojen bi lahko bil samo za razkosanje trupla, ki ga je priznal, oviranja preiskave, krivega pričanja... in podobnega. Če ga spoznajo za krivega umora in ostalega iz obtožnice pa ne bo zadoščeno pravu in bo po moje imel velike možnosti da ga na višjih inštancah oprostijo...
Kazalo