Rusija pošilja dodatne enote na svoje zahodne meje. Foto: EPA
Rusija pošilja dodatne enote na svoje zahodne meje. Foto: EPA
Sergej Šojgu
Šojgu pravi, da je informacijska vojna že v polnem razmahu. Foto: Reuters

Po besedah ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja morata Rusija in njena sosednja zaveznica Belorusija povečati obrambne zmožnosti, ker "ZDA in druge članice Nata dejavno gradijo ofenzivne možnosti". Natova "dejanja spodkopavajo strateško stabilnost in Rusijo silijo v nasprotne, defenzivne ukrepe", je Šojgu še povedal visokim vojaškim uradnikom v beloruski prestolnici Minsk.

Nato namerava napotiti 4.000 vojakov v baltske države in na Poljsko, kjer se je bojazen pred morebitno rusko agresijo še okrepila po ruski priključitvi Krimskega polotoka leta 2014. Šojgu ni navedel števila novih ruskih vojakov, a naj bi Moskva razmišljala o 30.000 vojakih ob svoji celotni zahodni meji.

Kot je dejal Šojgu, se Nato ni odpovedal nameram, da svojo voljo vsiljuje drugim državam prek gospodarskih in političnih vzvodov, pa tudi vojaških. Za soočanje z varnostnimi izzivi zato Rusija zdaj pošilja sodobno vojaško opremo in oborožitvene sisteme vojaškim enotam, ki varujejo zahodne meje, poleg tega pa pospešeno uri svoje vojake za oborožene spopade, je povedal.

Ruska in beloruska vojska si nenehno prizadevata za izboljšanje medsebojne operativnosti in zmogljivosti za delovanje v večjih vojaških formacijah, je Šojgu sporočil med obiskom v Minsku.

Nato pošilja vojake na vzhod
V baltskih državah in na Poljskem je že nameščenih tisoč vojakov članic Nata, kmalu pa naj bi se jim pridružilo še štiri tisoč. Nemčija bo svoj bataljon napotila v Litvo, ZDA bodo vojake poslale na Poljsko, medtem ko naj bi Kanada svoje vojake namestila v Latviji in Velika Britanija v Estoniji, kamor naj bi odšlo 800 britanskih vojakov.

Britanski obrambni minister Michael Fallon je v soboto v uvodniku v ameriškem časopisu Wall Street Journal zapisal, da je Evropa "naša celina" in se jo bo zato branilo s polno bojno pripravljenimi enotami.

Moskva že dalj časa opozarja, da kopičenje Natovih sil ne prispeva k izboljšanju evropske varnosti, zato gre po njenem mnenju samo za razkazovanje sile. Ruski veleposlanik pri Natu Aleksandr Gruško je v ponedeljek dejal, da Natove članice izpopolnjujejo načine za provokacijo znotraj vojaških načrtov in vojaških priprav na območjih ob meji z Rusijo.

"Zato se postavlja vprašanje: Kaj sledi? Novi val Natovih špekulacij o 'ruski grožnji' in nova oborožitvena tekma. Prepričani smo, da ta pot ne vodi nikamor," je še dejal Gruško.