Tudi protestniki v indijskem delu Kašmirja so na protestih zažigali doma narejene danske zastave. Foto: EPA
Tudi protestniki v indijskem delu Kašmirja so na protestih zažigali doma narejene danske zastave. Foto: EPA
Protest v Afganistanu
Tudi protestniki v Afganistanu so zažigali danske zastave, saj je bil danski časopis prvi, ki je objavil sporne karikature. Foto: Reuters

Nalogo so zaupali visokemu predstavniku EU-ja za skupno varnostno in zunanjo politiko Javierju Solani. Datum njegovega potovanja še usklajujejo, je sporočila predsedujoča EU-ju Avstrija.

Po svetu se medtem nadaljujejo množični protesti zaradi karikatur preroka Mohameda. Najhuje je bilo v Kalatu na jugu Afganistana, kjer je okoli 600 protestnikov s kamenjem napadlo policiste. Ti naj bi bili prisiljeni streljati na množico, pri čemer so ubili najmanj štiri ljudi, 20 pa je ranjenih. Zadnje dni je bilo v protestih v različnih mestih po državi ubitih že enajst Afganistancev.

KRONOLOGIJA DOGODKOV
* 30. sept. 2005: Danski časopis objavi karikature.
* 20. okt. 2005: Muslimanski veleposlaniki na Danskem izrazijo ogorčenje.
* 10. jan. 2006: Karikature objavijo norveški časopisi.
* 26. jan.: Savdska Arabija odpokliče veleposlanike.
* 30. jan.: Prvi protesti v Gazi.
* 31. jan.: Danski časopis se opraviči.
* 1. feb.: Karikature objavijo časopisi v Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji.
* 4. feb.: V Siriji napad na dansko in norveško veleposlaništvo.
* 5. feb.: Zažig danskega veleposlaništva v Libanonu.
* 6.-7. feb.: Osem ubitih v protestih v Afganistanu.

Kleriki proti nasilju


V Indoneziji islamski kleriki po posvetu z zunanjim ministrom državljane niso pozvali h koncu protestov, ampak so jim le naročili, naj ne bodo nasilni.

Danska je v torek svoje državljane pozvala, naj zapustijo to najštevilčnejšo muslimansko državo na svetu, saj so protestniki napadli poslopje danskega veleposlaništva v Džakarti in danski konzulat v nekem drugem mestu.

Nove objave karikatur
Mednarodni opazovalci so zapustili mesto Hebron na Zahodnem bregu, potem ko je skupina kakih 300 Palestincev v znak protesta napadla njihove prostore in jih skušala zažgati.

V Jemnu so oblasti ukinile izhajanje že drugega časopisa, ki je objavil sporne karikature, znova pa so jih ponatisnili v Franciji, in sicer v časopisu Charlie Hebdo. Francoski predsednik Jacques Chirac je dejanje obsodil in ga označil za provokacijo.

Zaradi karikatur v številnih islamskih državah jezni muslimani protestirajo že več kot teden dni, v nekaterih državah, kot sta Somalija in Libanon, pa je v protestih umrlo več ljudi. Muslimani so protestirali tudi v nekaterih evropskih mestih, med drugim pred danskim in norveškim veleposlaništvom v Sarajevu, kjer naj bi se zbralo več sto ljudi.

Izraz zaskrbljenost


Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, predstavnik Evropske unije Javier Solana in generalni sekretar Organizacije islamske konference Ekmeledin Ihsanogli so v skupni izjavi izrazili globoko zaskrbljenost zaradi posledic objave spornih karikatur.

Preberite klepet s karikaturistom Francom Jurijem.
Podprli so svobodo govora, vendar izrazili razumevanje za bolečino muslimanov. Po njihovem mnenju svoboda govora s seboj prinaša odgovornost in spoštovanje do verskih prepričanj. Nasilje v zadnjih dneh je preseglo meje miroljubnih protestov, še menijo.

Države, kjer so doslej objavili karikature: Avstralija, Bolgarija, Hrvaška, Danska, Francija, Fidži, Nemčija, Madžarska, Italija, Japonska, Jordanija, Malezija, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Poljska, Južnoafriška republika, Španija, Švica, ZDA, Ukrajina, Jemen.

ZDA obtožujejo Sirijo in Iran

Zunanja ministrica ZDA Condoleezza Rice je Sirijo in Iran obtožila, da spor zaradi karikatur izkoriščata za podpihovanje nasilja. Dejala je, da sta omenjeni državi namerno netili protizahodna čustva in to izrabili v lastne namene. Nasilje, ki je ob tem izbruhnilo in v katerem je bilo ranjenih veliko ljudi, je neopravičljivo, je poudarila.

Predsednik George Bush je predtem obsodil nasilje zaradi karikatur. Pozval je k ustavitvi nasilja in dejal, da je islam, tako kot krščanstvo in judovstvo, religija miru in tolerance.