Somalski uporniki so letos junija prevzeli nadzor nad prestolnico. Foto: EPA
Somalski uporniki so letos junija prevzeli nadzor nad prestolnico. Foto: EPA
Somalija v vojnem stanju z Etiopijo

Šejk Hasan Dahir Avejs, prvi mož islamistične paravojaške skupine, ki nadzira tudi prestolnico Mogadiš, je pozval vse Somalce, da sodelujejo v bitki proti svojim zahodnim sosedom.

Etiopska vojska vzdržuje krhko vlado
Izjava je prišla le nedolgo po izteku ultimata, s katerim je islamistična Unija zahtevala od Etiopije, da iz Somalije odpokliče čete, ki vzdržujejo prehodno vlado s podporo ZN-a s središčem v Baidoi. Čeprav uradna Etiopija trdi, da gre le za "vojaške svetovalce", ocenjuje, da ima v Somaliji okoli 8.000 vojakov.

Trupla preplavila vasi
Medtem so strateške vasi, kjer se krhka vlada bori proti močnemu verskemu gibanju, že polne trupel. Obe strani ob tem trdita, da so v bitkah "sovražniku zadale težke izgube". Narašča tudi strah, da se bo vojna razširila na celotni afriški rog, saj naj bi Eritreja, ki se je še pred nekaj leti vojskovala z Etiopijo, v Somalijo poslala 2.000 svojih vojakov kot okrepitev za islamiste.

Sprti strani zdaj skuša pomiriti in privesti za pogajalsko mizo odposlanik EU-ja Louis Michel, ki je na vprašanje o vpletenosti Eritreje in Etiopije v somalski krizi odvrnil: "Somalija trpi, ker jo nekateri uporabljajo kot bojno polje za druge probleme."

Somalija v vojnem stanju z Etiopijo