Soočenje predsedniških kandidatov na ORF-u je spremljalo okoli milijon ljudi, volilnih upravičencev pa je 6,4 milijona. Foto: Reuters
Soočenje predsedniških kandidatov na ORF-u je spremljalo okoli milijon ljudi, volilnih upravičencev pa je 6,4 milijona. Foto: Reuters
Predsedniške volitve
Drugi krog predsedniških volitev maja, na katerih je neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen tesno premagal kandidata svobodnjakov Norberta Hoferja, je bil zaradi nepravilnosti razveljavljen. Ponovili naj bi ga 2. oktobra, a je bil nato preložen na 4. december. Foto: Reuters
Avstrija: Zadnje soočenje pred volitvami

Zadnji predvolilni dvoboj je znova pokazal, kako različna so stališča obeh kandidatov do ključnih gospodarskih, zunanjepolitičnih in predvsem varnostnih vprašanj. Dva različna svetova, bi lahko na kratko povzeli sinočnje zadnje soočenje obeh kandidatov, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Evropsko odprt in nekoliko zadržan Van der Bellen in domovinsko usmerjen ter veliko napadalnejši Hofer sta se uspešno izogibala vsebini. Še najbolj konkretna sta bila pri vprašanju varnostne politike (odnos do islamistov, preganjanje terorizma in vprašanje priseljevanja), ki je bilo tudi osrednja tema skoraj leto dni trajajočega volilnega boja.

Hofer bi iz Avstrije izgnal in odvzel avstrijsko državljanstvo vsem povratnikom iz t. i. Islamske države, glede občutka varnosti Avstrijcev pa je po poročanju Petre Kos Gnamuš dejal: "Napačna politika priseljevanja je kriva za to, da se ljudje ne čutijo več varne."

Van der Bellen je poudaril, da se ne strinja s Hoferjevimi stališči glede odvzema državljanstva vsem, ki so povezani z IS-jem. Kot je dejal, se tudi morilcem ne odvzema državljanstva. Poleg nacionalne je kot pomembno izpostavil predvsem socialno varnost ljudi: "Ta tema je osrednja tema v Avstriji, to velja tudi za Evropo, in skrbeti je treba, da se bodo razlike med revnimi in bogatimi zmanjševale. Da ne pozabimo na ljudi s socialnega dna."

Osebne diskreditacije
Kandidata sta se med drugim večkrat obtožila laganja. Kandidat FPÖ-ja Hofer je Van der Bellna tudi obtožil, da je bil komunistični vohun. Nekdanji generalni direktor za javno varnost Michael Sika je namreč v svoji knjigi, izdani pred več leti, Van der Bellna večkrat omenil. Naročil naj bi študijo o orožju, ki bi lahko takrat koristila vzhodnim vohunom. "V knjigi se trikrat omenja ime Van der Bellen," je rekel Hofer, ki je tekmeca obenem obtožil, da ponovno simpatizira s komunizmom.

Van der Bellen se je odzval z obtožbami o laganju: "Znova lažete. To je smešno," je dejal in dodal, da je vohunjenje "najhujši zločin". Komentiral je tudi obtožbe iz tabora Hoferjevih pomočnikov, da je bil njegov oče podpornik nacistov. "To se ne dela," je dejal.

Hofer proti sankcijam proti Rusiji
Glede sankcij EU-ja proti Rusiji je Hofer ponovil stališče, da jih je treba umakniti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Van der Bellen pa je bil bolj zadržan in dejal, da bi sankcije postopno lahko odpravili, dodal pa je še, da zagotovo tudi Ukrajina ni naredila vsega prav.

Avstrija: Zadnje soočenje pred volitvami