Kakšen je pravilen čas, se sprašujejo Španci. Foto: EPA
Kakšen je pravilen čas, se sprašujejo Španci. Foto: EPA

Parlamentarna komisija je predstavila dokument, v katerem so zapisali, da "Španija več kot 71 let ni bila v pravem časovnem pasu".

Leta 1942 je namreč španski diktator, general Francisco Franco, želel slediti nacistični Nemčiji, zato je Španija prevzela srednjeevropski časovni čas, v katerem je tudi Slovenija. Zdaj pa želijo urne kazalce premakniti eno uro nazaj v primerjavi z osrednjo Evropo, da bi bili v istem pasu, kot sta Portugalska in Velika Britanija. V primerjavi z njima pa je Španija poleti kar dve uri naprej.

Zakaj imajo Španci drugačen bioritem?
"Spimo skoraj eno uro manj kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. To ima negativne učinke na našo produktivnost, povzroča izostajanje od dela, stres, nesreče in zvišuje stopnjo mladih, ki ne dokončajo šolanja," je še ugotovila komisija in dodala, da prav z "napačnim" časom lahko pojasnijo, zakaj Španci jedo, delajo in hodijo v posteljo kasneje kot njihovi sosedje.

"Naš urnik bolj določa sonce kot ura. Glede na položaj sonca kosimo ob enih popoldne, večerjamo pa ob osmih, ura pa kaže, da to počnemo ob treh in desetih," so še ugotovili.