Enega od osumljencev so prijeli v španski enklavi Melilla na severu Afrike. Foto: Reuters
Enega od osumljencev so prijeli v španski enklavi Melilla na severu Afrike. Foto: Reuters
V avgustovskih napadih v Kataloniji je bilo ubitih 16 ljudi. Foto: Reuters

Policija je skupino domnevnih teroristov aretirala tri tedne po napadih v Kataloniji, v katerih je umrlo 16 ljudi, velik del napadalcev pa je bil maroškega rodu.

"V preiskavi maroških varnostnih sil so našli dokaze, da je skupina načrtovala večji teroristični napad, na skrivnih nočnih sestankih so trenirali in simulirali umore z obglavljanjem," je sporočilo špansko notranje ministrstvo. Podobno je tudi maroško notranje ministrstvo zapisalo, da so aretirani vadili, kako prerezati vrat z nožem.

Skupina je postala aktivna v mestu Beni Chiker na severovzhodu province Nador, člani pa so načrtovali več napadov v Maroku in Španiji. Pet domnevnih teroristov je Maročanov, od katerih je eden živel v Španiji, šesti pa je španski državljan maroškega rodu.

Radikaliziral ranljive mlade
Španska policija je dodala, da je vodja skupina 39-letni Španec, ki ima korenine v Maroku, živel pa je v Melilli. Policija ga je aretirala, ko je bil v Maroku. Kot pomočnik učitelja je v centru za prevzgojo mladoletnikov izvajal različne dejavnosti novačenja in radikaliziranja mladih v ranljivih razmerah.

Katalonijo sta 17. avgusta pretresla krvava teroristična napada. V Barceloni je napadalec s kombijem zapeljal na turistično ulico Rambla, kjer je umrlo 15 ljudi, več kot sto pa je bilo poškodovanih. Čez nekaj ur je sledil podoben napad v Cambrilsu, 120 kilometrov južno od Barcelone, pri čemer je umrl en človek.

Med smrtnimi žrtvami napadov je bil tudi voznik avtomobila, s katerim je želel zbežati eden od osumljencev. Napada v Kataloniji je izvedla 12-članska teroristična celica, ki pa jo je policija onesposobila. Šest jih je policija ubila, dva pa sta umrla v eksploziji v Alcanarju pred napadom v Barceloni, ko se je skupina pripravljala na še večji napad.