ZDA naj bi že več let prisluškovale evropskim institucijam tako v ZDA kot v Evropi. Foto: EPA
ZDA naj bi že več let prisluškovale evropskim institucijam tako v ZDA kot v Evropi. Foto: EPA
Edward Snowden
Ekvador naj bi bil Snowdnov cilj, a odločitve o azilu še ni. Foto: EPA

NSA tako ne nadzoruje le spletnih komunikacij svojih in tujih državljanov, razkrivajo dokumenti, katerih vsebine mediji posredujejo javnosti po zaslugi nekdanjega pogodbenega analitika NSA-ja Edwarda Snowdna.

Kot razkriva strogo zaupen dokument NSA-ja iz septembra 2010, je agencija v prostorih predstavništva EU-ja v Washingtonu namestila prisluškovalne naprave in se infiltrirala v računalniško omrežje. Američani so tako lahko prisluškovali telefonskim pogovorom predstavnikov EU-ja ter so imeli dostop do njihove elektronske pošte in internih dokumentov.

ZDA vohunijo za EU-jem, kjer lahko
Ameriški obveščevalci so enako storili tudi na predstavništvu Unije pri Združenih narodih v New Yorku, še razkriva Spiegel, pri čemer se spet sklicuje na zaupne dokumente NSA-ja. Ta agencija naj bi že pred več kot petimi leti podoben "napad" izvedla tudi na palačo Justus Lipsius v Bruslju, v kateri se sestajajo voditelji EU-ja in v kateri ima vsaka država članica Unije svoje prostore s telefonskimi in spletnimi priključki.

Kot piše Spiegel, so varnostni strokovnjaki EU-ja takrat opazili vrsto nenavadnih klicev in postali pozorni, njihova sled pa je vodila do sedeža zveze Nato v bruseljskem predmestju Evere, natančneje do tamkajšnjega strogo varovanega območja, ki ga uporabljajo strokovnjaki NSA-ja.

ZDA pozivajo Ekvador, naj ne odobri azila
Snowden naj bi bil medtem še vedno na letališču v Moskvi. Eden izmed njegovih mogočih ciljev naj bi bil Ekvador. Ta država bi namreč razmislila o dodelitvi azila Snowdnu, a le, ko bo tam tudi fizično. Prav možnost dodelitve azila pa je bila tema pogovora med ekvadorskim predsednikom Rafaelom Correo in ameriškim podpredsednikom Joejem Bidnom.

Kot je dejal Correa, ga je Biden namreč pozval k zavrnitvi prošnje za azil. Correa naj bi mu odvrnil, da si niso sami želeli biti v tej situaciji in naj ZDA nikar ne mislijo, da je Ekvador protiameriški. Če bo Snowden kdaj prišel v Ekvador in zaprosil za azil, bo Ekvador najprej povprašal za mnenje ZDA, je dejal Correa.