Institut visokega predstavnika v BiH-u so vzpostavili z daytonskim mirovnim sporazumom po vojni v BiH-u. Ta ima velike pristojnosti, med drugim lahko odstavlja politike in razveljavlja zakone. Foto: EPA
Institut visokega predstavnika v BiH-u so vzpostavili z daytonskim mirovnim sporazumom po vojni v BiH-u. Ta ima velike pristojnosti, med drugim lahko odstavlja politike in razveljavlja zakone. Foto: EPA
Borut Pahor, Jadranka Kosor, Nikoli Špirić
Nikola špirić (levo) se je 20. marca udeležil konference na Brdu pri Kranju z naslovom: Skupaj za Evropsko unijo: Prispevek Zahodnega Balkana k evropski skupnosti, ki sta jo organizirala slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor (na sredini). Foto: EPA

Varnostnemu svetu ZN-a, ki bo v ponedeljek razpravljal o razmerah v BiH-u, je poslal poročilo o položaju v državi, ki se razlikuje od Inzkovega. Na ponedeljkovem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov, na katerem bodo razpravljali o razmerah v BiH-u, bosta navzoča tako Inzko kot predsedujoči predsedstvu BiH-a Haris Silajdžić - sicer predstavnik Bošnjakov, kar je močno razburilo predstavnike Republike srbske.

"Inzko je mednarodni skupnosti predstavil slabo poročilo stanja v BiH-u"
Srbski član predsedstva BiH-a Nebojša Radmanović je dejal, da Silajdžić za pot v New York ni dobil soglasja, Inzko pa naj bi mednarodni skupnosti predstavil poročilo, ki je "zelo slabo, netočno in vsebuje vrsto mnenj, ki ne govorijo o BiH-u, kakršen je v resnici".

Že predtem je vlada Republike srbske Varnostnemu svetu ZN-a poslala svoje poročilo, v katerem med drugim poudarja, da je visoki predstavnik izdajal ukaze, "ki jasno presegajo njegov mandat in kršijo človekove ter demokratične pravice, ki jih zagotavlja ustava BiH-a". Vlada Republike srbske naj bi zaradi tega razpisala referendum, "katerega cilj je pridobiti mnenje državljanov o tovrstni dolgoletni praksi visokega predstavnika".

Z Inzkovim poročilom se ne strinja tudi Špirić
Kritikam na račun Inzka in Silajdžića se je danes pridružil tudi predsedujoči svetu ministrov BiH-a Špirić, ki je na novinarski konferenci v Banjaluki povedal, da je tudi sam pisal generalnemu sekretarju ZN-a, saj se ne strinja z Inzkovim poročilom.

V nasprotju z visokim predstavnikom, ki je položaj v BiH-u označil kot neugoden, Špirić meni, da je država dosegla velik napredek, hkrati pa je prepričan, da "poseganje tujine v lokalna politična vprašanja destabilizira in spodkopava doseganje konsenza ter ovira prizadevanja oblasti v BiH-u za reforme". Dodal je še, da mu je prvič v štirih letih kratena pravica, da sam nagovori Varnostni svet ZN-a.