Novica o aretaciji direktorja IMF-a se je znašla na prvih straneh svetovnih medijev. Foto: Reuters
Novica o aretaciji direktorja IMF-a se je znašla na prvih straneh svetovnih medijev. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn
Politične kariere Dominiqua Straussa - Kahna, ki bi po javnomnenjski anketi časnika Le Journal du Dimanche zmagal na francoskih predsedniških volitvah je, razen če se izkaže, da mu je bila celotna zadeva podtaknjena, konec. Foto: EPA
Konec kariere zaradi spolnega škandala?

"Niti za trenutek ne verjamem obtožbam, usmerjenim proti mojemu možu. Ne dvomim, da bo njegova nedolžnost dokazana," je v izjavi zapisala Anne Sinclair, žena direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki so ga v New Yorku aretirali zaradi poskusa posilstva. Znana televizijska novinarka je pozvala k "zadržanosti in dostojnosti".

"Grška vlada brez prekinitev nadaljuje svoj program za izhod iz krize," je sporočila grška vlada.

Strauss-Kahn naj bi se sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel in se udeležil srečanja finančnih ministrov evroobmočja, ki bodo razpravljali o dolžniški krizi in o težavah Grčije pri doseganju ciljev, ki so ji bili zadani, ko je od IMF-a ter EU-ja prejela denarno pomoč.

Delo IMF-a poteka nemoteno naprej
Na kocki je 12 milijard evrov pomoči, ki naj bi jih Atene prejele prihodnji mesec, odsotnost Straussa - Kahna pa naj ne bi nujno vplivala na odločitev o tem, ali bo Grčija tudi dejansko dobila denar. A Grčija je zaprosila tudi za podaljšanje zapadlosti svojega 110-milijardnega posojila, kar pa zahteva razpravo na politični ravni. Zaradi aretacije in posledične odsotnosti direktorja IMF-a bo ta najverjetneje manj naklonjen nadaljnjemu financiranju Grčije brez večjih sprememb politik.

IMF pa je zagotovil, da kljub aretaciji generalnega direktorja sklada delo nemoteno poteka naprej. "To bi kratkoročno zagotovo lahko povzročilo nekatere odloge," je dejal neimenovani predstavnik IMF-a, pri tem pa imel v mislih odložene sestanke med Straussom - Kahnom in evropskimi politiki. Dodal je, da Strauss-Kahn "zelo dobro pozna stanje v Grčiji", a da aretacija ne bo spremenila politike IMF-a do Grčije.

Vodenje IMF-a začasno prevzel John Lipsky
IMF bo "v skladu s standardnim postopkom" vodil prvi namestnik generalnega direktorja John Lipsky, ko Straussa - Kahna ne bo v Washingtonu, je sporočil IMF. V sporočilu so še dodali, da se bo sestanka finančnih ministrov evroobmočja v ponedeljek v Bruslju namesto aretiranega direktorja udeležila namestnica Nemat Shafik, ki nadzira delo IMF-a v določenem številu članic EZ-ja.

Škandal "ponižujoč za Francijo"
"Francoska vlada spoštuje dve preprosti načeli: da pravosodne postopke vodi ameriško pravosodje v skladu z ameriško zakonodajo in spoštovanje domneve nedolžnosti," je dejal predstavnik francoske vlade Francois Baroin. Francoska vlada ne bo več komentirala te zadeve, je še dejal Baroin, ki se je kot prvi predstavnik vlade odzval na aretacijo Straussa - Kahna. Poslanec Sarkozyjeve stranke Bernard Debre meni, da je škandal "ponižujoč za Francijo".

Zarota proti IMF-u?
Nekateri zavezniki Straussa - Kahna v Franciji menijo, da bi lahko za škandalom stala mednarodna zarota, katere namen je blokada IMF-a in poglobitev krize celostnega finančnega sistema. Višja svetovalka v pariški regiji Michelle Sabban je prepričana, da gre za mednarodno zaroto, katere namen je "obglavljenje vodje IMF-a in ne socialističnega predsedniškega kandidata v Franciji".

Strauss-Kahn je bil do aretacije v igri za predsedniškega kandidata socialistične stranke Francije na naslednjih volitvah proti predsedniku Nicolasu Sarkozyju. Segolene Royal, predsedniška kandidatka socialistov na zadnjih predsedniških volitvah, je za francoski radio Europe 1 dejala, da je novica o aretaciji njenega strankarskega kolega "pretresljiva", in hkrati poudarila, da tudi zanj velja domneva nedolžnosti, dokler se ne dokaže krivda. "Počakajmo, da pravosodje opravi svoje delo, in ne naredimo iz tega politične limonade," je dejala Royalova.

Osupli kolegi
Predsednica francoskih socialistov Martine Aubry je izrazila izjemno presenečenje in osuplost zaradi aretacije, ki jo je označila za "strelo z jasnega neba". Stranko je pozvala k "enotnosti in odgovornosti", tako kot njena strankarska kolegica pa je pozvala k spoštovanju domneve nedolžnosti in dejstev.

Socialistični poslanec in njegov zaveznik Pierre Moscovici je prav tako šokiran zaradi obtožb. Poudaril je, da Straussa - Kahna pozna že 30 let in da mu to, kar se dogaja, "ni podobno". Vpliven levičarski politik v Franciji Jacques Attali pa je izrazil mnenje, da Strauss-Kahn zdaj za predsednika ne bo mogel kandidirati, "razen če bi ugotovili, da mu je bila zadeva podtaknjena", niti ne more biti več na čelu IMF-a. Marine Le Pen, voditeljica Nacionalne fronte, je dejala, da je zaradi teže obtožb Strauss-Kahn kot predsedniški kandidat "dokončno diskreditiran".

Prav na dan aretacije objavljena javnomnenjska anketa v časniku Le Journal du Dimanche je pokazala, da bi Strauss-Kahn na volitvah prejel največ, 26, odstotkov glasov volivcev, vodjo skrajne desnice le Penovo bi volilo 22 odstotkov, Sarkozyja pa 21,5 odstotka volivcev.

Konec kariere zaradi spolnega škandala?