V nedeljo zvečer so se vneli hudi spopadi. Foto: EPA
V nedeljo zvečer so se vneli hudi spopadi. Foto: EPA

Demonstranti, ki so glasno zahtevali odstop v spolni škandal vpletenega Berlusconija, so skušali prebiti kordon, ki ga je policija vzpostavila nekaj sto metrov pred premierjevo vilo. Protestniki so policiste obmetavali s steklenicami in drugimi predmeti, v spopadih pa je bilo ranjenih več policistov in protestnikov, pa tudi novinar. Policija je dva protestnika aretirala.

Nemiri so izbruhnili tudi med protestom pred železniško postajo v kraju Arcore.

Izbira kraja nedeljskih protestov je bila simbolična, saj naj bi prav v vili v kraju Arcore potekale nekatere izmed Berlusconijevih razuzdanih zabav, katerih naj bi se udeležila tudi mladoletna prostitutka Ruby. Milansko tožilstvo prav zdaj preiskuje obtožbe, da so na Berlusconijevih zabavah sodelovala mladoletna dekleta.

Protesti proti premierju po vsej Italiji
Že v soboto je proti Berlusconiju v središču Milana protestiralo približno 9.000 ljudi. Med tistimi, ki so zahtevali, da premier odstopi, sta bila tudi slavna pisatelja Umberto Eco in Roberto Saviano. Približno 3.000 ljudi se je zbralo tudi na protestu v Firencah.

Medtem je skupina spletnih aktivistov Anonymous v nedeljo sprožila napade na spletno stran italijanske vlade. Kot so sporočili, so napadi odraz nezadovoljstva s političnimi in tudi gospodarskimi razmerami v državi, ki so postale "nestabilne". Še posebej so jezni na italijansko pravosodje in vlado.