Po petkovih molitvah so množice protestnikov znova zasedle ulice Kaira. Foto: EPA
Po petkovih molitvah so množice protestnikov znova zasedle ulice Kaira. Foto: EPA

Potem ko so se miroljubni protestniki zvečer razšli, so mladi protestniki na predsedniško palačo odvrgli več kot 20 molotovk in sprožili ognjemet proti zunanjemu zidu predsedniškega kompleksa. Pred palačo so se vneli spopadi med protestniki in policijo, ki je uporabila solzivec in vodni top.

Vodja republikanske garde, ki je zadolžena za varovanje palače, je obsodil napad in protestnike, ki so skušali preplezati zidove in zrušiti enega izmed vhodov. Protestnike je pozval, naj protestirajo na miroljuben način.

V nasilju v zadnjem tednu je v Egiptu umrlo več kot 60 ljudi. Nemiri so izbruhnili ob drugi obletnici začetka konca režima nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka prejšnji petek, v soboto pa so izbruhnili še nasilni izgredi, potem ko so na smrt obsodili 21 navijačev za nemire na nogometni tekmi v Port Saidu pred letom dni, ko je umrlo 74 ljudi.

V Port Saidu je danes potekal shod ob prvi obletnici tragedije na tamkajšnjem nogometnem stadionu. Na shodu so nosili portrete umrlih. V tem mestu ob Sueškem prekopu in še dveh mestih je Mursi po nemirih konec tedna razglasil izredne razmere in uvedel policijsko uro, kar je še bolj razbesnelo lokalno prebivalstvo.

Protestniki Mursiju očitajo, da je izdal revolucijo in se polastil oblasti kot njegov predhodnik Mubarak, kar pa predsednik zanika. Njegova Muslimanska Bratovščina je opoziciji očitala, da skuša strmoglaviti prvega demokratično izvoljenega predsednika v pettisočletni zgodovini Egipta.