Foto:
Foto:
Nekdanji pravosodni minister John Ashcroft.

Gonzales velja za enega najuglednejših Američanov španskega porekla in je zmeren politik. Potrditi ga mora še senat, kar pa ne bo težko, saj imajo republikanci v tem telesu večino.

Odstopila Ashcroft in Evans
Pred tem sta z ministrskih mest odstopila pravosodni minister John Ashcroft in minister za trgovino Donald Evans. Ashcroft je v odstopni izjavi zapisal, da je delo na ministrstvu sicer zanimivo, a zelo izčrpavajoče. Po njegovem bo nova osvežitev ministrstvu dobro dela. Evans, ki naj bi bil po nekaterih podatkih najboljši prijatelj spet izvoljenega ameriškega predsednika Georgea Busha, pa je zapisal, da položaj zapušča iz osebnih razlogov. Bush je sprejel obe odstopni izjavi.

Odmeven je zlasti odstop Ashcrofta, ki velja za tvorca ameriške protiteroristične politike po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Kot najverjetnejšega naslednika omenjajo nekdanjega namestnika pravosodnega ministra Larryja Thompsona, zavzetega privrženca Ashcroftove politike.

Že prej je svoj odstop napovedal tudi minister za zdravje Timmy Thompson, ki je dejal, da bo odločitev sprejel po pogovoru s predsednikom.