Župljanin je bil najvišji policijski funkcionar v Bosanski krajini. Foto:
Župljanin je bil najvišji policijski funkcionar v Bosanski krajini. Foto:
Srbi prijeli Župljanina

"Pripadniki notranjega ministrstva Republike Srbije in BIA so ob 12.30 odvzeli svobodo Stojanu Župljaninu. Trenutno je na poti v zgradbo posebnega sodišča, kjer bo dal izjavo preiskovalnemu sodniku sodišča za vojne zločine. To je vse, kar lahko rečem v tem trenutku. Bo pa v 72 urah po vsej verjetnosti prepeljan v Haag," je dejal tiskovni predstavnik tožilstva za vojne zločine Bruno Vekarić in dodal, da so Župljanina prijeli v stanovanju približno osem kilometrov od Beograda.

"Ta aretacija je dokaz, da Srbija počne vse, kar je v njeni moči, da izpolni obveznosti do haaškega sodišča," je dejal predsednik sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić. Obtožnica Župljanina med drugim bremeni zločinov proti človeštvu, kršenje pravil vojskovanja, pregonov, mučenja, okrutnega obanašanje in deportacij ter uničenja naselij.

Haaško sodišče potrdilo aretacijo
Aretacijo so že potrdili tudi na Haaškem sodišču. "Lahko potrdim, da so nas srbske oblasti obvestile o aretaciji," je povedala tiskovna predstavnica sodišča Olga Kavran in dodala, da bo naslednji korak premestitev Župljanina v Haag. Kdaj se bo to zgodilo sicer še ne vedo, saj je to odvisno od države, kjer je bil aretiran. "Ko bo enkrat v priporu, se bo v dnevu ali dveh pojavil pred sodniki," je še povedala Kavranova.

Župljanin je obtožen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti zaradi nadziranja srbskih taborišč v Bosni in Hercegovini. Tam so namreč med letoma 1992 in 1995 zadrževali na tisoče nesrbskih prebivalcev, predvsem Muslimanov. Mnogi med njimi niso preživeli, samo na območju Prijedora pa je bilo v treh taboriščih umorjenih več kot 1.500 ljudi.

"Velik korak za Srbijo"
Glavna haaška obtoženca Ratko Mladić in Radovan Karadžić se še naprej uspešno skrivata pred roko pravice, prav tako tudi politični voditelj Goran Hađić. Izročitev omenjenih zločincev haaškemu sodišču je glavni pogoj za približevanje Srbije Evropski uniji, tako da je prijetje Župljanina že pozdravil evropski komisar za širitev Olli Rehn, prav tako pa visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana, ki pa ni hotel povedati, kaj to pomeni za srbsko približevanje EU-ju. "Najprej bo moral svojo oceno podati glavni haaški tožilec Serge Brammertz," je povedal Solana.

"Ker je sodelovanje s haaškim sodiščem glavni pogoj za začetek srbske evropske integracije, je to velik korak naprej za Srbijo," je povedal politični analitik Marko Blagojević iz Centra za svobodne volitve in demokracijo.

K. T./B. T.

Srbi prijeli Župljanina