Protestniki so zaprli ceste tudi v Beogradu. Foto: EPA
Protestniki so zaprli ceste tudi v Beogradu. Foto: EPA

Rudarski velikan je nameraval v Loznici v dolini reke Jadar na zahodu Srbije odpreti rudnik za pridobivanje litija, kar je naletelo na odločno nasprotovanje okoljevarstvenikov in množične proteste po vsej državi.

Po mnenju okoljevarstvenikov bi rudnik povzročil nepopravljivo škodo okolju, medtem ko Rio Tinto zatrjuje, da projekt izpolnjuje vse srbske in evropske okoljske standarde.

Kot že nekaj tednov zapored, so protestniki tudi organizirali množične prometne zapore, s čimer so izražali svoje nestrinjanje tako projektu v Loznici kot tudi izkoriščanju litija v drugih delih Srbije.

Množični protesti so prinesli kar nekaj preglavic za srbskega predsednika Aleksandra Vučića pred aprilskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, zato se oblasti vse bolj odmikajo od projekta, ki je del prizadevanj Beograda za spodbujanje gospodarstva in pridobivanje novih naložb.

Sorodna novica Rio Tinto: Zakaj je Srbija na nogah zaradi rudarskega velikana krvavih prstnih odtisov?

"Delovali smo transparentno"

Premierka Brnabić je danes dejala, da niti niso pripeljali družbe Rio Tinto, niso jim ničesar obljubljali in niso storili ničesar, česar javnost ne bi vedela.

"Delovali smo transparentno, poslušamo narod," je dejala in dodala, da morajo zdaj videti, koliko bi bilo treba plačati, če bodo prekinili pogodbo za projekt.

Brnabić je poudarila, da je vlada blizu odločitvi za prekinitev vseh dogovorov z Rio Tintom, ki so jih sklenile prejšnje vlade v letih 2004 in 2006.

Tako politike, ki nasprotujejo projektu, kot tudi okoljske aktiviste je obtožila, da so plačani od tujih organizacij in družb, kot je Rockefeller.

Premierka je še dejala, da mora vlada za kakršno koli odločitev doseči dogovor s predsednikom Vučićem, ki pa ni naklonjen uklanjanju zahtevam tujih služb in agencij.

Vučić je že večkrat dejal, da bo odprtje rudnika odvisno od izida okoljske študije in referenduma o rudniku.