Številni so v poplavah izgubili vse. Foto: Reuters
Številni so v poplavah izgubili vse. Foto: Reuters
Mali Zvonik
Šele umik voda bo pokazal, kakšne so prave razsežnosti katastrofe. Foto: EPA
Beograd
Prebivalci Beograda se še pripravljajo na poplavni val. Foto: EPA
Pariz
Tomislav Nikolić je medtem na obisku v Parizu pri predsedniku Francoisu Hollandu. Foto: EPA

Na območju Bosanske Posavine na severovzhodu BiH-a je vodostaj Save začel upadati, še vedno pa veljajo izredni ukrepi za zaščito pred poplavami. Najslabše razmere so na območjih Posavske županije, Odžaka in Orašja. Voda, ki je pred dnevi prebila nasip in poplavila območje, se le počasi umika, večji predeli pa so spremenjeni v jezera. Podatki o višini voda na Hrvaškem kažejo, da se je njihova gladina glede na sredo znižala za 30 centimetrov.

Iz Srbije še vedno poročajo o visokem vodostaju Donave pri Novem Sadu, reka bo še naprej naraščala pri Zemunu in Pančevem in najvišjo raven predvidoma dosegla v soboto. Na Savi pri Sremski Mitrovici in Šabcu vodostaj Save nekoliko upada, pri Beogradu pa narašča, tako da se Beograjčani pripravljajo na poplavni val.

Ob umikanju vode se zdaj v pravi meri razkriva opustošenje območij, ki so jih prizadele poplave. Tiste, ki so jim oblasti že dovolile, da se vrnejo na svoje domove, so pričakali prizori opustošenja in neznosen smrad. Oblasti zdaj čakajo zahtevna naloga čiščenja in obnove prizadetih območij.

V Beograd je že prispelo 11 komunalnih cistern za čiščenje, ki jih je v Srbijo poslalo bolgarsko podjetje in ki bodo pomagale pri čiščenju najhuje prizadetega srbskega mesta Obrenovac.

Veliko težavo zdaj predstavljajo visoke temperature, ki se bližajo 30 stopinjam Celzija. Izziv na več območjih predstavlja odstranjevanje mrtvih živali, ki začenjajo razpadati in predstavljajo morebiten vir širjenja bolezni. V Srbiji so po navedbah vlade odstranili že približno 200 ton mrtvih živali.

Poplave so v Srbiji in BiH-u prizadele več kot 1,6 milijona ljudi, četrtina prebivalcev BiH-a je brez pitne vode. Na Hrvaškem je bilo po navedbah oblasti v poplavah prizadetih 38.000 ljudi.

Poplave so zahtevale 27 življenj v Srbiji in 27 življenj BiH-u, na Hrvaškem pa so bile narasle vode usodne za dva človeka.

Dobrodošli strokovnjaki za ocenjevanje škode
Po podatkih srbskega notranjega ministrstva so bili od 18. maja obveščeni o izginotju 798 državljanov, od katerih so jih doslej našli 215. Ob tem dodajajo, da ti podatki niso natančni, saj imajo veliko primerov, ko izginotje enega človeka prijavlja več ljudi.

Po besedah srbskega premierja Aleksandra Vučića se število žrtev naj ne bi bistveno povečalo. "To je sicer ogromna številka, vendar ne bo na tisoče niti na stotine mrtvih, saj smo velik del terena preiskali," je dejal.

V skladu z odločitvijo republiškega štaba za izredno stanje se bodo na svoje domove vrnili vsi izseljeni prebivalci Bariča, razpravljajo pa tudi o vrnitvi nekaterih prebivalcev mesta Obrenovac, ki so ga poplave najbolj prizadele.

Vučić je mednarodno skupnost in finančne institucije v Beogradu pozval k pomoči pri odpravi škode. Dobrodošle so tudi ekipe strokovnjakov, ki bi srbskim oblastem pomagale pri ugotavljanju dejanske razsežnosti škode.

Vučić je poziv državam in organizacijam izrekel na koordinacijskem srečanju mednarodnih donatorjev v Beogradu. Na srečanju so se nato dogovorili, da bo izvedena donatorska konferenca za zbiranje pomoči za obnovo po poplavah, a šele po dokončni oceni celotne škode, ki je po navedbah srbskih oblasti največja v elektroenergetskem sektorju in kmetijstvu. Na srečanju so izpostavili, da mednarodna skupnost Srbijo podpira v tem težkem obdobju in da je pripravljena za obnovo dati na voljo "svoje vire in finančne mehanizme".

Francoski predsednik Francois Hollande pa je po pogovorih s srbskim kolegom Tomislavom Nikolićem v Parizu povedal, da je Francija pripravljena organizirati donatorsko konferenco za Srbijo in BiH.

Glede na prve ocene škoda v Srbiji presega 174,5 milijona evrov, kar je pogoj, da Beograd zaprosi za sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja.

Vodja predstavništva EU-ja v Srbiji Michael Davenport je po srečanju dejal, da lahko Beograd takoj računa na pomoč Unije 30 milijonov evrov za najbolj nujno sanacijo. Napovedal je tudi, da bo v Srbijo prispelo približno 200 strokovnjakov iz držav EU-ja, ki bodo srbski vladi pomagali pri nadzoru sanacije in porabe denarja, ki je temu namenjen.

Gasilci in vojaki v BiH-u tudi danes nadaljujejo preprečevanje vdora Save skozi poškodovan nasip v Kupaonicah. Vodostaj Save se je včeraj zvečer v Svilaju, Orašju in Grebnicama znižal, še vedno pa je pod vodo polovica Odžaka. Oblasti so na varno preselile 5.000 ljudi.

Prebivalci in mediji nad srbske oblasti
V Srbiji so se po umirjanju razmer pojavile ostre kritike ravnanja oblasti. Prebivalci številnih krajev menijo, da bi morali odgovorni prej ukrepati, da bi preprečili katastrofo. Še posebej ostre kritike letijo na župana Obrenovca Miroslava Čučkovića, ki je prebivalce na nevarnost poplav opozoril šele prejšnji petek, ko so poplavne vode v mestu segale že meter visoko. Čučković je vse kritike zavrnil in dejal, da ni mogel odrediti alarma pred opozorilom meteorološke službe in da gre za katastrofo, ki je nastopila prehitro, da bi jo lahko preprečili.

Kritike letijo tudi na beograjskega župana Sinišo Malija, ki je prejšnji petek prebivalcem Obrenovca priporočil, naj ne zapuščajo svojih domov. Mali je prepričan, da je navodilo rešilo življenje več tisoč ljudem, prikimal mu je tudi Čučković, ki trdi, da bi lahko številni avtomobili obtičali na poplavljenih cestah.

Srbski mediji so ostro napadli tudi srbskega predsednika Tomislava Nikolića, ki mu očitajo, da se je pretekli konec tedna, ko se je država utapljala v visokih vodah, kratkočasil s pitjem rakije v Šumadiji. V uradu predsednika zavračajo navedbe, češ da mediji tudi med naravno katastrofo nadaljujejo gonjo proti predsedniku. Ob tem so še navedli, da je Nikolić v nedeljo gostil najbližjega sodelavca enega izmed arabskih šejkov, ki je obljubil pomoč 10 milijonov evrov.

Hrvaška vlada prevzela vso odgovornost
Na Hrvaškem je vlada sklenila, da bo država zaradi poplav v Slavoniji prevzela vso materialno odgovornost. Plačala bo celotno prenovo vseh stanovanjskih objektov v Vukovarsko-sremski županiji. Denar naj bi zagotovili iz nadomestil za uzakonitev črnih gradenj.

V najbolj poplavljenih krajih, tudi v drugih treh županijah, bodo kmetom nadomestili škodo zaradi izgubljene živine. Zagotovili bodo tudi seme in gnojiva. Koncesionarjem kmetijskih zemljišč bodo oprostili letošnja nadomestila.

Vlada bo prebivalcem, ki so ostali brez osebnih dokumentov, omogočala brezplačno izdelavo novih potnih listov, osebnih izkaznic, vozniških dovoljenj in drugih dokumentov.

Nevarnost poplavljanja reke Save na Hrvaškem pa še ni minila, ker so meteorologi za konec tedna napovedali nove padavine.

Po poplavah na vrsti ocenjevanje škode
Gromozanska škoda po poplavah
Po poplavah na vrsti ocenjevanje škode
Gromozanska škoda po poplavah