Poleg previdnosti zaradi min v Upravi RS za zaščito in reševanje vsem, ki odhajajo na poplavljena območja, svetujejo, naj pijejo samo ustekleničeno vodo. Foto: EPA
Poleg previdnosti zaradi min v Upravi RS za zaščito in reševanje vsem, ki odhajajo na poplavljena območja, svetujejo, naj pijejo samo ustekleničeno vodo. Foto: EPA

Uprava je ob tem priporočila ustrezne previdnostne ukrepe. Državna enota slovenske civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi odsvetuje gibanje po neočiščenih območjih, še posebej po mulju in zemeljskih nanosih, ter vožnjo s terenskimi vozili po neočiščenih cestah.

Pametno se je izogniti območjem, kjer še poteka čiščenje, saj naj bi bila velika nevarnost sprožitve minsko-razstrelivnih sredstev. Zaradi visoke temperature se bodo v naslednjem tednu naplavine sušile in mine se lahko že zaradi majhnih pritiskov samodejno sprožijo, opozarjajo.

Pri načrtovanju poti na Upravi RS za zaščito in reševanje svetujejo posvetovanje s poznavalci območja oziroma spremstvo tamkajšnjih vodnikov ter dosledno upoštevanje prepovedi in navodil tamkajšnjih oblasti.

Najbolj nevarne so protipehotne mine, opozarjajo, ker so zelo občutljive in v radiju od 20 do 50 metrov smrtno nevarne.

Kaj storiti, če naletite na mino?
Osnovno pravilo, če kdor koli naleti na mino, je, da se je ne dotika, se oddalji od nje po isti poti, kot je prišel, in obvesti oblasti. Če se gibanju na nevarnih območjih ni mogoče izogniti, je treba uporabiti čelado in zaščitni jopič, še svetujejo.

Poleg previdnosti zaradi min v upravi vsem, ki odhajajo na poplavljena območja, svetujejo, naj pijejo samo ustekleničeno vodo in to vzamejo s seboj, ker je na prizadetih območjih primanjkuje, poleg tega pa naj si pred zaužitjem hrane razkužijo roke.