Resolucijo sta na koalicijskem sestanku sestavila Koštunica in Tadić, ki sta jo nato predstavila še parlamentarcem. Foto: Reuters
Resolucijo sta na koalicijskem sestanku sestavila Koštunica in Tadić, ki sta jo nato predstavila še parlamentarcem. Foto: Reuters

ZDA zavestno žrtvujejo državne in nacionalne interese Srbije ter življenjske interese kosovskih Albancev, samo da bi naredile kvazidržavno tvorbo, v kateri bi bila zveza Nato /.../ končni organ oblasti na neodvisnem Kosovu.

Srbski premier Vojislav Koštunica
Ameriški vojak na Kosovu
Na Kosovu skrbi za varnost okoli 1.600 ameriških vojakov, tudi njih pa ni obšel praznični duh. Foto: EPA
Kosovski Srb
Po letu 1999, odkar je Kosovo pod upravo ZN-a, je pokrajino zapustilo že veliko Srbov. Foto: EPA

O njej so glasovali v skupščini, podprlo jo je 220 poslancev, 14 jih je bilo proti, 3 pa vzdržani. V Zaključnem govoru je premier Vojislav Koštunica dejal, da Srbija lahko sodeluje v različnih mednarodnih sporazumih, vendar le kot celota, ne pa okrnjena. Predsednik Boris Tadić je prav tako poudaril, da Srbija neodvisnosti Kosova ne bo sprejela.

"Če Natu ne bo uspelo zaščititi srbske manjšine na Kosovu, bo to storila naša vojska," je bil jasen. Ukrepi za zaščito nealbanskega prebivalstva na Kosovu so sicer omenjeni tudi v besedilu, v katerem pa nič ne piše o uporabi sile.

V isti sapi pa je Tadić, ki se mu na predsedniških volitvah ne obeta več prepričljiva zmaga, poudaril, da želi Srbija hkrati nadaljevati tudi evropsko pot, in izrazil prepričanje, da je mogoče najti rešitev, ki bo sprejemljiva tako za Srbe kot kosovske Albance.

Koštunica: Kosovo je nedeljivo
Premier Koštunica, običajno bojevitejši izmed dvojice, pa je v govoru poslancem dejal, da bo resolucija, če bo sprejeta, poslala jasno sporočilo vsem Srbom, ki živijo na Kosovu. To sporočilo je: gladko prezreti vsakršne enostranske akcije ali razglasitve neodvisnosti kosovskih Albancev. Razprava, ki se je začela ob 15.00, je bila sicer polna domoljubnih in ognjevitih govorov.

Predvidena vojaška nevtralnost
Resolucija jasno zavrača članstvo Srbije v Evropski uniji in Natu, če bo Zahod priznal neodvisnost Kosova, predvideva pa tudi vojaško nevtralnost Srbije. V sedmem členu še piše, da morajo vsi mednarodni sporazumi s Srbijo priznavati suverenost in ozemeljsko celovitost države. Med takimi sporazumi je tudi sporazum o stabilnosti in približevanju, ki je prvi korak do članstva v Evropski uniji.

V zameno za rešitev kosovskega vprašanja je EU Srbiji ponudil hitro pot do članstva, vendar se v Beogradu vseeno nočejo odreči Kosovu. V Bruslju so se tudi odločili, da bodo na Kosovo poslali 1.800-člansko evropsko civilno misijo, ki bi nadzor nad pokrajino prevzela od ZN-a. Srbi so že zavrnili prihod misije, ki je po njihovem mnenju nezakonita brez odobritve v Varnostnemu svetu ZN-a, kar piše tudi v resoluciji. Da bi misijo potrdili v VS-ju, se zdi skoraj nemogoče, saj se lahko zanesljivo pričakuje veto tradicionalne srbske zaveznice Rusije.

Vlada enotna pri Kosovu
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je dejal, da je dogovor o resoluciji dokaz, da obstaja absolutna enotnost srbske vlade pri najpomembnejših vprašanjih. Resolucija določa, da mora Srbija pretresti diplomatske odnose z državami, ki bi se odločile za priznanje neodvisnosti Kosova, prav tako pa zavrača tudi članstvo v Natu, saj zavezništvo podpira neodvisnost pokrajine, ki velja za zibelko srbske kulture.

Jovanović edini proti resoluciji
Eden izmed redkih srbskih politikov, ki ne nasprotuje neodvisnosti Kosova, Čedomir Jovanović, je dejal, da resolucija pomeni konec srbske proevropske politike. "Resolucije ne bomo podprli, saj prevzema protizahodno izolacionalistično politiko nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića," meni vodja majhne opozicijske liberalne stranke.

Thacijeva vlada lahko začne delati
Kosovo je mesec dni po volitvah dobilo novo vlado, ki jo bosta sestavljali vodilni kosovski stranki, Demokratska stranka Kosova Hashima Thacija, ta bo postal tudi premier, in Demokratska liga Kosova Fatmirja Seidiuja. Omenjeni stranki bosta imeli v prištinskem parlamentu 62 od 120 poslanskih mest.

G. V./A. P.

ZDA zavestno žrtvujejo državne in nacionalne interese Srbije ter življenjske interese kosovskih Albancev, samo da bi naredile kvazidržavno tvorbo, v kateri bi bila zveza Nato /.../ končni organ oblasti na neodvisnem Kosovu.

Srbski premier Vojislav Koštunica