Tadić je obisk izkoristil tudi za sprehod po starem delu Sarajeva. Foto: EPA
Tadić je obisk izkoristil tudi za sprehod po starem delu Sarajeva. Foto: EPA
Sarajevo
Tadić je skušal s svojim obiskom otopliti odnose med Beogradom in Sarajevom. Foto: Reuters

Tadić je dejal, da si želi Srbija posebne odnose, kot jih ima z Republiko srbsko, vzpostaviti tudi s Federacijo BiH. Po njegovih besedah sta državi povezani že naravno, saj živijo Srbi, Hrvati in Bošnjaki v obeh državah, povezani pa sta tudi gospodarsko, kulturno in na področju infrastrukture.

Državi imata še mnogo nerešenih dvostranskih vprašanj, ki jih je po Tadićevih besedah treba čim prej rešiti za pospešitev skupne poti v Evropsko unijo.

Dejal je, da je Srbija porok Daytonskega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH-u, a to ne pomeni, da si jemlje pravico do vmeševanja v notranje zadeve BiH-a, saj je porok v smislu spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti BiH-a.

Ponosen na napade zaradi svoje politike
Ko so ga novinarji vprašali, ali je pomembneje, da je "regionalni vodja ali da zaščiti interese srbskega naroda", in kaj pravi na obtožbe, da je izdajalec, je odgovoril, da bi mu bilo všeč, če bi mu po koncu njegovega "političnega posla" rekli, da je izdajalec, vsem - Srbom, Hrvatom in Bošnjakom - pa bi bilo bolje.

"Kadarkoli me kdo napada zaradi tovrstne politike, sem zelo ponosen. Ko proti meni vzklikajo navijači na stadionih v Srbiji, da se moram ubiti ali kličejo k moji smrti, moram reči, da sem ponosen," je dejal in še pojasnil, da tisti, ki vzklikajo sovražna gesla do drugih narodov, niso njegovi prijatelji, pa naj gre za navijače ali za intelektualce.

Srbski predsednik je še dejal, da bi morale nekdanje jugoslovanske republike soditi za vse vojne zločine iz konflikta v 90. letih prejšnjega stoletja, saj bi to pripomoglo k spravi in vladavini zakona.

"Pomembno je obsoditi vse vojne zločine in soditi njihovim storilcem," je bil jasen Tadić in ponovil, da bo Srbija uresničila vse svoje obveze do haaškega sodišča, vključno s prijetjem še zadnjega ubežnika Gorana Hadžića.