Dačić je dejal, da je bil to
Dačić je dejal, da je bil to "eden najuspešnejših sestankov". Foto: EPA

Srbski premier je po triurnih pogovorih s Thacijem in visoko zunanjepolitično predstavnico Evropske unije Catherine Ashton dejal, da je šlo za enega "najuspešnejših sestankov".

"Dogovorili smo se o vzpostavitvi mehanizma, ki bo srbskim funkcionarjem omogočal nemotene obiske na Kosovu," je dejal Dačić in dodal, da bodo videli, ali bo Priština spoštovala dogovor.

"Ne morem stoodstotno zagotoviti, da bo tako, saj smo se že tudi prej dogovarjali, pa potem to, kar smo se dogovorili, ni bilo uresničeno," je še dejal.

A po srečanju ni bilo povsem jasno, ali se srbsko tolmačenje srečanja povsem ujema s kosovskim, saj je namreč Thaci sestanek opisal kot "konstruktivnega". Napovedal je, da bodo o obiskih srbskih funkcionarjev odločali "v skladu s postopkom".

Po besedah srbskega ministra za Kosovo Aleksandarja Vulina bodo morali zastopniki Srbije za dovoljenje za obisk kot doslej zaprositi misijo EU-ja na Kosovu (Eulex).

Iz urada Ashtonove so zgolj sporočili, da je šlo za "pomembno in koristno srečanje". Ashtonova je srečanje sklicala zaradi napetosti, ki so izbruhnile, ko je želel Dačić v kosovsko občino Štrpce, da bi sodeloval v predvolilni kampanji, a so v Prištini opozorili, da od začetka kampanje ne bodo dovolili vstopa v državo nobenemu srbskemu politiku. V odzivu na to prepoved je Dačić zagrozil s prekinitvijo dialoga.