Tibet in Tajvan sta temi, ki hitro vznejevoljita kitajske oblasti. Foto: Reuters
Tibet in Tajvan sta temi, ki hitro vznejevoljita kitajske oblasti. Foto: Reuters
Barack Obama
Kaj se skriva za odločitvami predsednika Obame, da skali odnose s Kitajsko, največjo trgovinsko partnerico ZDA? Foto: EPA

"Predsednik je kitajskim voditeljem lani med svojim obiskom povedal, da se bo sešel z dalajlamo, in to tudi namerava narediti," je predstavnik za stike z javnostmi Bill Burton pojasnil novinarjem. Povedal je še, da dalajlama kot duhovni in verski voditelj uživa spoštovanje po vsem svetu in da se bo zato z njim sešel tudi Obama.

Najverjetneje se bosta Obama in 74-letni Tenzin Gyatso srečala, ko bo imel dalajlama predavanja v Kaliforniji in na Floridi.

Bela hiša je odločitev o srečanju Obame z dalajlame sporočila, čeprav je Kitajska ameriškega predsednika danes opozorila, naj se ne srečuje z dalajlamo, saj bi to resno spodkopalo kitajsko-ameriške odnose.

Peking svari Washington
"Če se bo ameriški voditelj odločil, da se bo srečal z dalajlamo, bo to gotovo ogrozilo zaupanje in sodelovanje med Kitajsko in ZDA,"
je dejal namestnik vodje organa, ki vzdržuje stike z dalajlamo, Džu Vejčun. "Nasprotujemo vsakršnemu poskusu vmešavanja tujih sil v kitajske notranje zadeve z uporabo dalajlame kot izgovorom," je dodal.

Vznemirja prodaja orožja Tajvanu
Opozorilo Pekinga še stopnjuje napetosti med državama, ki so se zaostrili po napovedi Washingtona, da bo Tajvanu prodal za 6,4 milijarde dolarjev orožja. Tibetanska vlada v izgnanstvu je medtem zavrnila opozorilo Kitajske rekoč, da ni s srečanjem dalajlame in Obame nič narobe.