Podgane so prenašalke številnih prenosljivih in smrtno nevarnih bolezni. Foto: MMC RTV SLO
Podgane so prenašalke številnih prenosljivih in smrtno nevarnih bolezni. Foto: MMC RTV SLO

Zagrebčani podgane videvajo že pol leta, a v jesenskem času se je njihovo število več kot potrojilo. Nekateri pravijo, da jih je v parku ob trgu kralja Tomislava, tik ob glavni železniški postaji, celo več kot golobov.

Poleg tega, da so nevarne za zdravje, "so prva stvar, ki jih vidijo turisti, ko prispejo v Zagreb", je poročala hrvaška televizija RTL. Naključni mimoidoči je novinarju dejal, da to ne pomeni treh ali štirih podgan, "bilo jih je več sto".

Zapleti z javnim razpisom
Mestna uprava sicer izvaja dve deratizaciji letno, spomladi in jeseni, a se je tokrat zapletlo z javnim razpisom. Neko podjetje, ki na razpisu ni bilo izbrano, je vložilo pritožbo in postopek se je zaustavil. Zgodba se je dodatno zapleta tudi zato, ker mora tisti, ki želi deratizacijo, postopek plačati sam. Zagrebčani so zato nehali izvajati prijave in ne vedo, kam naj se obrnejo na pomoč.

Podgane so prenašalke številnih nevarnih bolezni, ki se lahko prenašajo neposredno z ugrizom ali s telesnimi tekočinami. Najpogostejše bolezni, ki jih prenašajo podgane, so, tifus in paratifus, leptospiroza, steklina, salmonela, tuberkuloza, pa tudi razne bakterije, virusi in paraziti.

Sredi oktobra so prebivalci soseske Vrbik v širšem središču Zagreba opozorili, da na ulicah in v stavbah zadnje čase opažajo vse večje število belih podgan. Strokovnjaki so takrat pojasnili, da so bele podgane pobegnile iz laboratorijskih ali hišnih kletk in se nato hitro razmnožile.

Invazija podgan v Zagrebu
Invazija podgan v Zagrebu