Civilisti na begu z vojnega območja. Foto: Reuters
Civilisti na begu z vojnega območja. Foto: Reuters
Šrilanka se pripravlja na obračun s skrajneži

Civilisti so z okoli 20 kvadratnih kilometrov velikega območja pobegnili, ko je vojska zasedla utrdbo upornikov, ki je zaprla dostop do oporišča Tamilskih tigrov. Združeni narodi ugotavljajo, da na območju, kjer je v zadnjih mesecih prišlo do hudih spopadov, ujetih 100.000 civilistov. Rdeči križ je sporočil, da so vladni zdravniki, ki delujejo na območju, izmučeni in da jim zmanjkuje zdravil. Življenje civilistov na območju pod nadzorom Tamilskih tigrov je prava nočna mora; vojska območje obstreljuje že več mesecev, uporniki pa jim ne dovolijo, da bi pobegnili na varno.

Medsebojno obtoževanje vojske in upornikov
Vojska in uporniki se medsebojno obtožujejo pobijanja civilistov. Protamilska spletna stran je objavila, da je bilo med napredovanjem vojske ubitih več sto civilistov. Ker je dostop na območje najhujših spopadov tujim novinarjem prepovedan, je trditve nemogoče neodvisno potrditi.

Šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse trdi, da uporniki civiliste uporabljajo za živ ščit in da je bila z njihovim odhodom odstranjena zadnja ovira za vsesplošni vojaški napad. "Popoln poraz upornikov je neizbežen", je zatrdil. Vojska je v zadnjih mesecih Osvobodilnim tigrom tamilskega Ealama (LTTE) zadala hude poraze.

T. V.

Šrilanka se pripravlja na obračun s skrajneži