Steinmeier je sprejel kandidaturo za predsedniški položaj. Foto: Reuters
Steinmeier je sprejel kandidaturo za predsedniški položaj. Foto: Reuters
Frank-Walter Steinmeier in Angela Merkel
Steinmeier je bil v vladi Merklove zunanji minister že med letoma 2005 in 2009, ta položaj pa je znova zasedel pred tremi leti. Foto: Reuters

Mandat se zdajšnjemu predsedniku Joachimu Gaucku izteče februarja prihodnje leto, predsednika pa potrjuje zvezni parlament in člani deželnih parlamentov. Steinmeier je skupni kandidat CDU-ja, SPD-ja in CSU-ja, kar pomeni, da ima potrebno podporo pri glasovanju zagotovljeno.

"Naloge pred mano so velike, spoštovanje do te funkcije še večje," je ob najavi kandidature, ki do še pred nekaj dnevi ni imela konsenza znotraj koalicije, dejal prvi nemški diplomat Frank-Walter Steinmeier.

Do kandidature so bili skeptični predvsem v bavarski Krščanskosocialni uniji, a jih je prepričal predlog, da bi se znal na seznamu skupnih kandidatov pojaviti tudi ministrski predsednik Baden-Württemberga Winfried Kretschmann iz stranke Zelenih in tega si v CSU-ju ne bi želeli za nobeno ceno.

CDU je do še pred nekaj tedni upal na lastnega kandidata - Norberta Lammerta, zdajšnjega predsednika bundestaga, a je ta kandidaturo zavrnil.

"Pravi kandidat v teh časih"
Kot je ob predstavitvi zdaj vendarle skupnega kandidata vladajoče koalicije dejala nemška kanclerka Angela Merkel, je prepričana, da je Steinmeier v teh časih pravi kandidat za to mesto in da je vesela, da so v stranki podprli njen predlog.

"Poznam ga že več let tako iz vlade kot tudi iz opozicije. Ko sva si stala nasproti, sva bila vedno stvarna in spodobna, kjer pa sva skupaj delala, kot kanclerka in zunanji minister, je bilo sodelovanje, kolikor je le mogoče, tesno in polno zaupanja."

Predsedniški kandidat Steinmeier je dejal, da bo gradil mostove v družbi, in poudaril, da se Nemčiji prihodnosti ni treba bati. Kandidat socialdemokratov ima s tem podporo na glasovanju februarja prihodnje leto zagotovljeno. Kdo ga bo zamenjal na mestu zunanjega ministra do parlamentarnih volitev septembra prihodnje leto, ob izzivih nemške zunanje politike z ukrajinsko krizo in težavnimi odnosi s Turčijo, še ni jasno, po koalicijski pogodbi to mesto pripada socialdemokratom.

V medijih se je pojavilo ime Martin Schulz, aktualni predsednik Evropskega parlamenta, a so nam na CDU-ju dali vedeti, neuradno sicer, da ga njihova stranka nikakor ne bi podprla.