Diallova, priseljenka iz Gvineje, je maja leta 2011 Straussa - Kahna obtožila, da jo je skušal prisiliti v oralni spolni odnos, ko je prišla pospravit njegovo sobo. Foto: Reuters
Diallova, priseljenka iz Gvineje, je maja leta 2011 Straussa - Kahna obtožila, da jo je skušal prisiliti v oralni spolni odnos, ko je prišla pospravit njegovo sobo. Foto: Reuters
Poravnava Straussa-Kahna

Sodnik Douglas McKeon, ki je v New Yorku potrdil poravnavo, o vsoti ni hotel govoriti. Samo odvetniki torej vedo, kolikšna je dejanska vsota, ki jo je moral nekdanji prvi mož Mednarodnega denarnega sklada Dominique Strauss-Khan plačati sobarici za njen molk. Vsota zagotovo ni majhna, Diallovi pa zagotovo ne bo treba nikoli več menjati umazanih rjuh.

Za osvežitev spomina: Dominique Strauss-Kahn, takrat tudi najbolj resen kandidat za francoskega predsednika, naj bi pred osemnajstimi meseci v svojem apartmaju za 3.000 dolarjev na noč v newyorškem hotelu Sofitell spolno napadel sobarico Diallovo. Kljub njegovemu vehementnemu zanikanju dejanja in neuspešnem poskusu, da pobegne v Francijo, je dogodek zelo hitro prerasel v zgodbo, ki je s svojimi pikantnimi izvedbenimi podrobnostmi tedne napajala svetovni rumeni tisk.

Še več, začelo se je govoriti o zaroti proti Straussu-Kahnu, v katero naj bi bil domnevno vpleten celo francoski predsednik Nicolas Sarkozy, Diallova pa naj bi bila le orodje za diskreditacijo "čudežnega" politika, ki je prerodil Mednarodni denarni sklad in francoskim socialistom obetal zmago na volitvah.

Pestro spolno življenje?
A sramotna zaslišanja Straussa - Kahna, ki je moral kmalu odstopiti z mesta prvega človeka Mednarodnega denarnega sklada in tudi od predsedniške kandidature, je sprožila plaz podobnih obtožb na njegov račun. Kot gobe po dežju so se začele javljati ženske takšnega ali drugačnega slovesa, ki so bile pripravljene spregovoriti o njegovem bogatem spolnem življenju.

Poznavalci tovrstne ameriške pravosodne prakse so zelo kmalu napovedali, da Strauss-Kahn zaradi dogodka pred osemnajstimi meseci zagotovo ne bo končal za rešetkami. Vprašanje je bilo le, koliko bo moral odšteti sobarici, da svoje moralno zadoščenje zamenja za denarnega.

Poravnava Straussa-Kahna