Sarkozyjev najmočnejši protikandidat na letošnjih predsedniških volitvah naj bi bil Strauss - Kahn. Ker se je ta zapletel v spolne škandale, je ostal brez možnosti, njegovo mesto pa je prevzel Hollande. Foto: EPA
Sarkozyjev najmočnejši protikandidat na letošnjih predsedniških volitvah naj bi bil Strauss - Kahn. Ker se je ta zapletel v spolne škandale, je ostal brez možnosti, njegovo mesto pa je prevzel Hollande. Foto: EPA

Sarkozy, ki je sredi boja za ponovno izvolitev, je novinarjem dejal, da naj bo Strauss-Kahn tiho in "prihrani Francozom svoje pripombe". Nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je za britanski časnik Guardian namreč dejal, da so spolne obtožbe na njegov račun ustvarili njegovi politični nasprotniki. Verjame, da so, čeprav mu spolnih škandalov niso podtaknili, dogodke "oblikovali tisti s političnimi motivi". Pri tem je imel po trditvah Guardiana v mislih ljudi, ki delajo za Sarkozyja in njegovo stranko UMP.

Strauss-Kahn je moral odstopiti z mesta vodje IMF-a, potem ko je bil maja lani obtožen spolnega napada na sobarico v hotelu v New Yorku. Obtožbo so pozneje umaknili, a upov Straussa - Kahna da se bo lahko kot kandidat socialistov potegoval za mesto francoskega predsednika, je bilo konec. Pred meseci so se nato pojavile še domneve, da je vpleten v prostitucijo, konec marca pa je bil uradno obtožen zvodništva.

"Sredi volilne kampanje začenja gospod Strauss-Kahn dajati moralne nauke in namiguje, da sem odgovoren za to, kar se mu je zgodilo. Dovolj je dovolj," je bil odločen Sarkozy. "Gospodu Straussu - Kahnu bi rekel, naj se posveti zakonu," francoski predsednik nima posluha za razlago dogodkov Straussa - Kahna in ga poziva, naj pravno ukrepa, če stoji za svojimi besedami.

Nove domneve o povezavah z Gadafijem
Javnomnenjske ankete pred drugim krogom 6. maja sicer Sarkozyju napovedujejo, da bo po treh desetletjih prvi francoski predsednik, ki mu ne bo uspelo ohraniti položaja. Njegove možnosti proti tekmecu Francoisu Hollandu, za katerim v anketah zaostaja za okoli 10 odstotnih točk, utegnejo še zmanjšati domneve o njegovih povezavah z Moamerjem Gadafijem.

Režim nekdanjega libijskega voditelja naj bi za Sarkozyjevo predsedniško kampanjo leta 2007 prispeval 50 milijonov evrov. Levičarska politična spletna stran Mediapart trdi, da ima dokument, ki naj bi to dokazoval. Dokument iz leta 2006 naj bi podpisal tedanji libijski vodja obveščevalne službe Musa Kusa.

Sarkozy je trditve o povezavi s pokojnim Gadafijem zavrnil kot "groteskne". Dodal je, da če je Gadafi res financiral njegov kampanjo, očitno "ni bil preveč hvaležen", pri tem pa se je nanašal na vlogo, ki jo je imel pri padcu Gadafijevega režima leta 2011. Francija je namreč podprla vojaško posredovanje v Libiji, ki je vodilo v padec in smrt dolgoletnega libijskega voditelja.