Palinova je ena najglasnejših zagovornic pravice do nošnje orožja. Foto: EPA
Palinova je ena najglasnejših zagovornic pravice do nošnje orožja. Foto: EPA
'Seznam za odstrel', ki so ga medtem že umaknili s Facebooka Palinove.

Marca je Palinova na svoji Facebookovi strani objavila zemljevid z okrožji 20 demokratskih kongresnikov, ki so bili označeni s strelskim križcem. Kritiki so takrat menili, da nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka spodbuja k nasilju z uporabo tovrstne militantne ikonografije. Poleg tega je Palinova pozneje na svojem Twitterju zapisala še: "Ne umaknite se, namesto tega - NABIJTE (orožje)!"
"Še posebej smo pozorni na tiste kongresnike, ki so glasovali za Obamovo zdravstveno reformo in predstavljajo okrožja, v katerih sva s senatorjem Johnom McCainom zmagala na volitvah leta 2008,"
je Palinova zapisala, ko je objavila svoj seznam za odstrel. Posebej je navedla Gabrielle Giffords in dodala: "Merili bomo na ta boj in številne druge."

Giffordsova sama je pozneje ikonografijo kritizirala in po televiziji izjavila: "Ko ljudje počnejo to, se morajo zavedati, da obstajajo posledice takih dejanj." Po pokolu v Arizoni je bil zemljevid s tarčami odstranjen.

Vojna na Facebooku
Palinova se je na streljanje v Arizoni odzvala na svojem Facebooku z besedami: "Moje iskreno sožalje družini kongresnice Gabrielle Giffords in drugim žrtvam današnjega tragičnega streljanja v Arizoni. Z mojo družino vsi molimo za žrtve in njihove družine ter za mir in pravico."
V komentarjih pod zapisom se njeni kritiki niso zadrževali. "Kakšna hinavka si," je zapisala ena. "To žensko si si izbrala za tarčo - dobesedno si narisala tarčo na njeno okrožje - eden izmed tvojih čudaških sledilcev jo je izsledil - in zdaj se poskušaš distancirati od krivde."

Spet druga je zapisala: "Bolj kot izrazi sožalja upam, da boš v prihodnje dobro razmislila, preden boš svoje podpornike pozvala, naj "ciljajo" nasprotnike, in volitve označevala za 'lov'. Danes je otroka ubil nekdo, ki ne loči med navdihujočim govorom in pozivom k orožju. Nad tvojo nasilno retoriko sem se nekoč zgražala, zdaj pa me navdaja z grozo."

Palinova zavrača očitke
Tabor Palinove medtem meni, da je "obsceno" in "gnusno" kriviti Palinovo za streljanje. "Ne razumem, kako bi bil lahko kdor koli odgovoren za dejanja nekoga, ki je popolnoma duševno nestabilen. Osebno menim, da je odgovoren tisti, ki je dejansko streljal," je povedala asistentka Palinove Rebecca Mansour. Ob tem je dodala, da "se zdi, da so ljudje, ki so ga poznali, dejali, da je levičarski in zelo liberalen - a to ne pomeni, da krivim levico".
Prvi podatki kažejo, da je strelec, 22-letni Jared L. Loughner, delil strasti tako s skrajno levico kot tudi s skrajno desnico. Poleg tega analize njegovih zapisov nakazujejo tudi, da je imel duševne težave.