Kim želi sinu predati uspešno in cvetočo državo in trdi, da mu to lahko uspe v enem letu. Foto: EPA
Kim želi sinu predati uspešno in cvetočo državo in trdi, da mu to lahko uspe v enem letu. Foto: EPA

Iz Pjongjanga so sodržavljanom sporočili, da bo narod do leta 2012 dosegel cilj, da postane "veličastna in vplivna nacija, v kateri vlada blagostanje".

Naslednje leto bodo namreč praznovali stoto obletnico rojstva ustanovitelja te komunistične države, Kim Il Sunga. Poleg tega bo februarja 70. rojstni dan praznoval "ljubljeni vodja" države Kim Džong Il, ki se pripravlja, da bo kmalu oblast predal v roke najverjetnejšemu nasledniku, najmlajšemu sinu Kim Džong Unu.

Univerze bodo tako zaprte vse do aprila prihodnje leto, edina izjema so tuji študentje in tisti domačini, ki bodo v naslednjih mesecih diplomirali. Vsi drugi pa bodo morali knjige in zvezke zamenjati za delo na gradbenih projektih v večjih mestih, nekaj pa jih bodo razporedili tudi na kmetijska območja, ki jih je nedavno prizadel tajfun.

Preprečiti študentska zborovanja?
Japonski strokovnjaki za dogajanje v Severni Koreji pa trdijo, da se za odločitvijo, da se študente razprši na različne kraje po državi, skrivajo drugačni razlogi. "Eden izmed teh je, da v univerzitetnih naseljih obstaja možnost študentskih demonstracij. Vodstvo države je seznanjeno z 'revolucijo jasmina' v arabskih državah, zato se zelo bojijo, da bi se kaj takšnega lahko zgodilo tudi pri njih. Domnevajo, da bi se upor lahko začel prav na izobraževalnih ustanovah," je za Telegraph dejal profesor na tokijski univerzi Vaseda, Tošimicu Šigemura.

Profesor je dodal, da je Pjongjang v zadnjih mesecih od Kitajske kupil velike količine opreme, s katerim bi se lahko branil pred protestniki, tudi solzivec in palice, v Pjongjangu pa so še povečali policijsko varovanje.