Iraška vojska je sicer na začetku omahovala, v zadnjih dneh pa je izvedla odločnejše korake proti ofenzivi sunitskih skrajnežev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Iraška vojska je sicer na začetku omahovala, v zadnjih dneh pa je izvedla odločnejše korake proti ofenzivi sunitskih skrajnežev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Borci skrajne skupine Islamska država Iraka in Lavante (ISIL) so po zavzetju mejnega prehoda s Sirijo zdaj zavzeli tudi strateško pomembno mesto Rutba, ki je glavna povezava med Jordanijo in Bagdadom.

Rutba je največje mesto v provinci na zahodu države Anbar in že četrto mesto, ki so ga v samo dveh dneh zavzeli borci ISIL-a Poleg mejnega prehoda s Sirijo Al Kaim sta v soboto v njihove roke padli tudi mesti Rava in Anah ob reki Evfrat.

ISIL, ki ima v Iraku in Siriji okoli 10.000 borcev, ima zdaj odprto pot za prenos orožja čez mejo, piše BBC.

Cilj ostaja Bagdad
Skupina, ki jo sestavljajo različni borci iz skrajnih sunističnih skupin, pa tudi odpadniki iz časa Sadama Huseina kot sunitski uporniki iz različnih manjših plemenskih skupnosti, trdi, da bodo mesta, ki jih še ni zavzela, kmalu padla. In to brez pretiranega truda, saj pri njihovem zavzemu upajo predvsem na pomoč tamkajšnjih borcev. Končni cilj še vedno ostaja prestolnica Bagdad.

Več mrtvih v letalskih napadih v Tikritu
Borcem skrajne sunitske skupine je že uspelo zavzeti dve prestolnici iraških provinc, drugo največje iraško mesto Mosul v provinci Ninive in Tikrit v provinci Saladin. Iraške oblasti poskušajo z vojaško ofenzivo in z letalskim napadom znova osvojiti mesto Tikrit. V spopadih je umrlo najmanj 40 ISIL-ovih borcev, kot tudi več civilistov.

Proti ISIL-u ukrepajo tudi v sosednji Siriji
Sirska letala so v soboto bombardirala območja na vzhodu države ob meji z Irakom, ki so pod nadzorom teh borcev. Pri tem je po poročanju tujih medijev umrlo ali bilo ranjenih več deset oseb.

Homeini proti posredovanju ZDA
Iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej je izrazil močno nasprotovanje ameriškemu posredovanju v Iraku, saj so po njegovih besedah Iračani dovolj močni, da bodo sami naredili konec nasilju. Hamenej, ki ima v državi zadnjo in ključno besedo pri sprejemanju odločitev, je še dejal, da želi imeti Washington Irak še naprej pod nadzorom in zato na ključnih mestih obdržati ljudi, ki le kimajo z glavo. Konflikt po njegovem ni sektaške narave, temveč gre za to, da se ljudje delijo na tiste, ki želijo Irak pod taktirko ZDA, in tiste, ki si želijo samostojnost.

Sunitski uporniki nadaljujejo svoj pohod po Iraku
Sunitski uporniki nadaljujejo svoj pohod po Iraku