Okoli begunskega taborišča Nahr Al Bared se valijo oblaki dima. Foto: EPA
Okoli begunskega taborišča Nahr Al Bared se valijo oblaki dima. Foto: EPA

Libanonska vojska je okrepila svoje napade na pripadnike islamskega gibanja Fatah Al Islam, ki je povezano z Al Kaido. V taborišču Nahr Al Bared je umrlo 16 ljudi, za katere še ne vedo, ali so bili civilisti ali uporniki, poleg treh pripadnikov libanonske vojske, ki sta umrla pred taboriščem, pa je bilo ranjenih še 18 vojakov.

Spopadi naj bi potekali predvsem na severnem in južnem vhodu v taborišče, libanonska vojska pa je sporočila, da ne bo prenehala z napadi dokler islamskih upornikov ne bo pregnala z območja. Vojska tako že od zgodnjega jutra obstreljuje položaje islamskih upornikov in se trudi, tako zatrjujejo, da napadi ne bi terjali civilnih žrtev.

Največje žrtve napadov nedolžni begunci
Spopadi med libanonskimi vojaki in islamskimi uporniki potekajo že od 20. maja, gre pa za najhujše nasilje v državi po koncu državljanske vojne, ki je potekala med letoma 1975 in 1990. V spopadih je umrlo že več kot 80 ljudi, 25.000 beguncev je zapustilo taborišče, tam pa jih še vedno ostaja več kot 30.000. Mednarodne človekoljubne organizacije sprte strani pozivajo, naj jim omogočijo vsaj dostop do beguncev, ki jim primanjkuje nujnih življenjskih potrebščin.

Člani libanonske vlade obtožujejo skupino Fatah Al Islam, da so le obveščevalna enota Sirije, a v Damasku kakršne koli povezave z islamskimi uporniki strogo zanikajo.