Skupina kosovskih Srbov je napadla tudi novinarje. Foto: Reuters
Skupina kosovskih Srbov je napadla tudi novinarje. Foto: Reuters
Slovenska vojska
V 23. slovenskem kontingentu Kforja na Kosovu je 317 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, med njimi je tudi 26 pripadnikov prostovoljne pogodbene rezervne sestave. Večino kontingenta predstavljata manevrski četi 10. motoriziranega bataljona, v katerih so tudi pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve in logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element. Foto: BoBo
Kosovo
V Prištini so pokopali v torek ubitega kosovskega policista. Foto: EPA
Kosovske posebne enote
Kosovske sile so skušale preprečiti uvoz dobrin iz Srbije. Foto: Reuters
Pripadniki Kforja
Francoski pripadniki Kforja so v torek odstranili barikade v bližini naselja Zubin Potok. Foto: Reuters
Napetosti na Kosovu

Zamaskiranci so bili oboroženi z zažigalnimi bombami in slišati naj bi bilo tudi strele.

Poljski pripadniki enot Kforja, ki so bili v času napada pri mejnem prehodu Jarinje, so se umaknili, so pa na območje nato prihiteli oboroženi ameriški pripadniki Kforja. Ti naj bi skupaj s kosovsko policijo tudi zaprli vse ceste proti prehodu.

Jarinje je napadlo sto ali več mladih z zakritimi obrazi in baklami ter molotovkami, ki so prišli iz smeri Kosovske Mitrovice. Najprej so napadli sam mejni prehod, nato pa še bližnje poslopje Kforja, v katerem so bili poljski vojaki. Ti so streljali in se nato začeli umikati.

Mejni prehod je uničen in gori, napadalci pa naj bi odšli neznano kam. Po navedbah misije Eulex o morebitnih ranjenih za zdaj ne poročajo.

Poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Peter Einfalt, je sporočil, da mejni prehod Jarinje načeloma varujejo poljski pripadniki Kforja, tako da slovenskih pripadnikov tam danes ni bilo.

Na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na severu Kosova na meji s Srbijo se od ponedeljka zvečer, ko je Priština tja poslala posebne enote policije, stopnjujejo napetosti. V torek je bil v spopadu s tam živečimi Srbi celo ubit pripadnik kosovskih specialcev.

Posebne enote so se v skladu z dogovorom med Beogradom in Prištino v sredo zjutraj sicer umaknile z mejnih prehodov, nato je bilo videti, da se bodo razmere umirile, a se je situacija nato znova zaostrila.

Srbi so namreč sporočili, da so kosovske oblasti po odhodu posebnih enot na omenjena prehoda namesto dozdajšnjih policistov in carinikov srbske narodnosti namestile policiste in carinike albanske narodnosti. Pri tem naj bi jim pomagale sile Kfor.

Po incidentu se je oglasil srbski predsednik Boris Tadić in kosovske Srbe pozval, naj se vzdržijo nasilja. "Huligani, ki netijo nasilje, ne ščitijo ne ljudi in ne srbske države," je dejal Tadić.

Slovenci na mejo
Kfor je na sever Kosova zaradi napetosti poslal tudi motorizirano četo slovenskih vojakov. Slovenci so za zdaj še taktična rezerva t. i. skupine Vzhod in so nameščeni v Novem Selu, pričakovati pa je, da bodo v kratkem zamenjali kolege na območju, kjer so se zaostrile razmere.

Novo Selo leži južno od razdeljene Kosovske Mitrovice. Kot je dejal podpolkovnik Marko Prvinšek, približno 80 slovenskih vojakov trenutno brez posebnih nalog patruljira na južnem območju Kosovske Mitrovice, "se pa pričakuje, ker so vojaki iz Vzhodne skupine že dva dni na nalogi, da jih lahko naši vojaki v popoldanskih ali večernih urah ali pa jutri zamenjajo".

V tem primeru bo naloga slovenskih pripadnikov na območju, kjer so se v preteklih dneh zgodili incidenti, "zgolj in izključno" nadzor ter zagotavljanje, da bodo razmere mirne, je dodal Prvinšek. Slovensko motorizirano četo so na območje napotili iz baze v Peći, kjer je nameščena glavnina slovenskega kontingenta.

Vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borko Stefanović, so se s poveljnikom sil Kfor dogovorili, da bodo vse ceste na severu Kosova znova odprli za promet in da bodo na administrativnih točkah nameščeni pripadniki kosovske policije srbske narodnosti. Po navedbah medijev je večji del posebnih enot kosovske policije mejne prehode zapustil že pred dogovorjenim rokom.

Stefanovič in srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović se bosta o dogovoru v kraju Zvečani pogovarjala tudi s poveljnikom sil Kforja na Kosovu Erhardom Bühlerjem. Dogovorili naj bi se o začasnem ravnanju na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na meji med Srbijo in Kosovom.

Incident zahteval življenje
Posebne enote kosovske policije so v ponedeljek zvečer skušale prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak. Bližnji srbski prebivalci so odgovorili z zaporami prometnic, ki vodijo do prehodov. Pri tem je prišlo do spopadov. Blizu kraja Zubin Potok, nedaleč od mejnega prehoda Brnjak, je bil v napadu oboroženih Srbov huje ranjen pripadnik kosovskih posebnih enot, ki je bil ustreljen v glavo. Ponoči je zaradi poškodb umrl. Ranjeni naj bi bili tudi trije Srbi.

Kosovski premier Hashim Thaci je poudaril, da je bilo zavzetje dveh mejnih prehodov na severu Kosova "dobra odločitev". "Ne moremo ostati ravnodušni in dovoliti, da del našega ozemlja ostaja črna luknja ne le za Kosovo, temveč tudi za Evropo," je dejal. Akcijo kosovskih pripadnikov posebnih enot je podprla tudi kosovska predsednica Atifete Jahjaga. Kot je dejala, je suverena in legitimna pravica Kosova, da nadzoruje celotno svoje ozemlje.

ZDA: Dejanje ni bilo usklajeno z mednarodno skupnostjo
Kritikam iz sveta so se v torek pridružile tudi ZDA, ki so izrazile obžalovanje, ker operacija kosovskih oblasti ni bila usklajena z mednarodno skupnostjo. "Vladi Kosova in Srbije pozivamo, naj si prizadevata za zmanjševanje napetosti in ublažitev razmer. Od obeh strani zahtevamo, da se vzdržita nasilja," piše v sporočilu Washingtona. Že predtem so nove napetosti na Kosovu v torek obsodili v EU-ju in Združenih narodih.

Spopadi so se začeli po tem, ko je Priština po več letih srbskega embarga na kosovsko blago - Beograd je embargo uvedel leta 2008 po razglasitvi samostojnosti Kosova - 20. julija uvedla embargo na uvoz blaga iz Srbije. Srbija, ki ima Kosovo še vedno za svojo pokrajino, zavrača uvoz blaga z oznakami države Kosovo, kot je kosovski carinski pečat.

Napetosti na Kosovu