Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Tega, da obstaja gejevska mreža, ne morem zanikati. Glede na izkušnje v straži lahko njihov obstoj potrdim," je Mäder dejal za švicarski časopis Schweiz am Sonntag, ki je pred mesecem dni objavil izpoved neimenovanega stražarja švicarske straže na Svetem sedežu, da je dobil več kot 20 "nedvoumnih spolnih zahtev". Tako ga je nekoč neki duhovnik povabil na večerjo in mu dejal, da bi lahko za sladico postregli stražarja. V nekem drugem primeru pa ga je starejši duhovnik osvajal in mu na postelji pustil steklenico viskija.

Sicer pa je bilo v preteklosti več primerov, ko so nekdanji uradniki Svetega sedeža za medije spregovorili, da Vatikan ob istospolnih razmerjih znotraj države rad zamiži na eno oko, piše britanski Guardian.

"Kdo sem jaz, da bi sodil?"
In zakaj je zdaj Elmar Mäder, ki je bil vodja švicarske garde v Vatikanu med letoma 2002 in 2008, odločil spregovoriti? Pravi, da ne zato, ker bi bil nestrpen, temveč zato, da prepreči nastanek tajne skupnosti znotraj svetega mesta.

"Spoznal sem, da so si istospolno usmerjeni med seboj veliko bolj lojalni, kot so lojalni neki drugi osebi ali instituciji." Prav zato Mäder ni nikoli povišal nobenega homoseksualnega člana straže, "saj bi bilo tveganje njegove nelojalnosti previsoko".

Mäder je imel pri tem v mislih lanski intervju papeža z novinarji na poletu v Brazilijo, ko je prvič v zgodovini Cerkve nakazal, da bi ta do vprašanja istospolne usmerjenosti lahko postala strpnejša. "Ko govorimo o homoseksualcih, moramo ločiti med dvema stvarema, ali govorimo o osebi, ki je homoseksualna, ali o lobiju, saj lobiji niso dobri ... A kdo sem jaz, da bi sodil?" je dejal novinarjem.

Na besede Mädra se je že odzval vodja skupine Gaynet Franco Grillini, ki je dejal, da je Mäder "popolnoma neobveščen" in da so tovrstne obtožbe popolnoma neutemeljene. "Statistično gledano so geji najmanj nasilna skupina ljudi v družbi, torej če bi bili ljudje res obkroženi s homoseksualnostjo, bi ponoči lažje spali," je dejal Grillini za Guardian.