Protivladni protestniki so se danes slekli in vpili:
Protivladni protestniki so se danes slekli in vpili: "Nehajte ubijati ljudi" in "Nismo oboroženi". Foto: EPA
Tajska protesti
Vodje protestnikov prav tako zahtevajo, da se vojska umakne pred začetkom pogajanj, medtem ko oblasti vztrajajo, da se morajo najprej raziti protestniki. Foto: EPA

Še pred tem so protivladni protestniki sprejeli predlog zgornjega doma parlamenta, ki je pripravljen posredovati v pogajanjih z vlado za končanje nasilja na ulicah Bangkoka.

"Pripravljeni smo na nova pogajanja z vlado, pri katerih bi sodeloval tudi senat, saj bo, če bomo dopustili, da se stvari nadaljujejo v tej smeri, le še več mrtvih," je za medije dejal vodja rdečesrajčnikov Natavut Saikua.

Pretekla dva kroga pogovorov med vlado in protestniki sta vzbudila upanje na mirno rešitev, vendar sta nazadnje propadla, vlada pa je ponedeljkov poziv rdečesrajčnikov k premirju zavrnila.

Nemiri se nadaljujejo
Protivladni protestniki so tudi danes v tajski prestolnici zažigali pnevmatike, več tisoč pa jih je še vedno v t. i. oporišču v središču Bangkoka, iz katerega se ne želijo umakniti, dokler vlada ne bo ugodila njihovim zahtevam. Že od 14. marca namreč zahtevajo odstop premierja Abhisita Vedžavive in ponoven razpis volitev, saj so bile zadnje po njihovem mnenju prirejene. Protestniki so pred kratkim zavzeli nakupovalno središče ter tako prisilili hotele in trgovine, da so že 3. aprila zaprli svoja vrata, kar mestu že povzroča gospodarsko škodo.

Po podatkih vlade naj bi v trgovinskem in industrijskem sektorju brez dela ostalo 25.000 ljudi, mediji pa so poročali celo o številki 63.000. Turizem na tajskem predstavlja šest odstotkov državnega gospodarstva, v njem pa dela 15 odstotkov vseh zaposlenih v državi, piše Reuters.

Protestniki bi se morali na zahtevo vlade iz gospodarskega središča umakniti v ponedeljek, a je približno 5.000 protestnikov vztrajalo. Poslovno središče tako protestniki zasedajo že dva meseca, med njimi pa naj bi bilo tudi nekaj sto žensk in otrok.

Vlada pripravljena na dialog, ko se protesti končajo
"Cilj naših ukrepov je ustaviti dostavo hrane, zmanjšati število novih protestnikov in jih prisiliti, da gredo domov," je dejal namestnik premierja, odgovoren za varnostne zadeve, Sutep Taugsuban. Šole in vladni uradi tako še naprej ostajajo zaprti. Vlada je prav tako podaljšala državni praznik do petka, saj upajo, da bodo do takrat umirili strasti v državi.

Vedžadživa je prepričan, da ga protestniki, ki večinoma prihajajo iz vasi in revnih predelov mesta, ne bodo mogli vreči s stolčka. Med drugim je v nedeljo v televizijskem nagovoru najavil uvedbo policijske ure, ki velja med 23. in 5. uro po tamkajšnjem času.