Prizori pred parlamentom so bili najbolj kaotični v zadnjem mesecu protestov. Foto: EPA
Prizori pred parlamentom so bili najbolj kaotični v zadnjem mesecu protestov. Foto: EPA
Izredne razmere na Tajskem

Po vdoru v parlament je premier Abhisit Vedžadživa uvedel izredne razmere na območju Bangkoka. Varnostne sile morajo v skladu s to odločitvijo ponovno vzpostaviti red, oblasti pa lahko začasno odpravijo določene državljanske pravice in prepovejo zbiranje več kot petih oseb na javnih mestih.

Premier Vedžadživa je sicer zaradi nemirov v državi že odpovedal načrtovan obisk v ZDA, kjer naj bi se udeležil t.i. jedrskega vrha.

Protestniki zahtevajo razpust parlamenta
Med privrženci Šinavatre so večinoma kmetje z obubožanega podeželja, ki protestirajo že od sredine marca in od premierja Abhisita Vedžadžive zahtevajo razpustitev parlamenta ter sklic predčasnih volitev. Vedžadživa jim je pred dnevi ponudil, da volitve razpiše konec leta, a so protestniki zavrnili njegovo ponudbo in vnovič zahtevali takojšno izvedbo volitev.

Vedžaviva se je znašel pod čedalje hujšim pritiskom bangkoške elite in srednjega razreda ter tudi nekaterih iz lastne vlade, da ustavi množične proteste, vendar se je do zdaj izogibal pretirani uporabi sile. Zdaj se že pojavlja skrb, da bi lahko politična kriza negativno vplivalo na to drugo največje tržišče jugovzhodne Azije.

Izredne razmere na Tajskem