Kitajska letala imajo pogosto vaje v bližini meje s Tajvanom. Foto: AP
Kitajska letala imajo pogosto vaje v bližini meje s Tajvanom. Foto: AP

Devet kitajskih bojnih letal in eno vojaško brezpilotno letalo je v 24 urah prečkalo sredinsko črto, je navedlo tajvansko ministrstvo. Kitajska letala so izvajala "patrulje bojne pripravljenosti", kar je po mnenju tajvanskega ministrstva "namerno ustvarilo napetost" ter ogrozilo mir in stabilnost.

Tajvan se je odzval tako, da je v zrak poslal svoja bojna letala, kitajska letala pa je spremljal tudi s svojimi raketnimi sistemi, je poročala Al Džazira.

Tajvan, ki ga Kitajska razglaša za svoje ozemlje, v zadnjih letih opozarja na skoraj vsakodnevne polete kitajskih letal v bližini svojega ozemlja.

Dodatne napetosti med stranema je povzročil tudi obisk tajvanske predsednice Caj Ing Ven, ki se je med potovanjem po Srednji Ameriki ustavila v New Yorku. Peking je že zagrozil s povračilnimi ukrepi, če bi se Caj srečala tudi s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem.

Caj Ing Ven se je srečala s predstavniki Gvatemale. Foto: Reuters
Caj Ing Ven se je srečala s predstavniki Gvatemale. Foto: Reuters

Caj je sicer v petek prispela v Gvatemalo, da bi okrepila zavezništvo s to državo, potem ko je Honduras prejšnji teden prekinil diplomatske odnose s Tajpejem. Obiskala bo tudi sosednji Belize. Na poti v domovino ima na programu še srečanje v Los Angelesu z McCarthyjem.

Washington je dejal, da ni razloga, da bi se Kitajska "pretirano odzvala" na "normalno, neovirano" potovanje, medtem ko je Peking opozoril, da se ZDA "igrajo z ognjem", ker bodo tajvansko predsednico gostili visoki ameriški uradniki.

Kitajska je avgusta po obisku takratne predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi v Tajpeju organizirala vojaške vaje v okolici Tajvana in še vedno nadaljuje vojaške dejavnosti v bližini Tajvana, čeprav v manjšem obsegu.